TRUCKS

Volvo Trucks търси нов шампион в майсторското шофиране на камиони

За шести път у нас стартира състезанието по ефективно шофиране на камиони, което тази година ще се проведе под името Fuel Race ‘21. Победителят ще спечели VIP пътуване за двама до Гьотеборг - родният град на Volvo и ваучер за оригинални продукти от колекциите на Volvo Trucks.

Квалификационните кръгове на Fuel Race ‘21 ще започнат на 10 май и ще преминат през осем български града до 4 юни – Благоевград, София, Плевен, Велико Търново, Русе, Варна, Бургас и Пловдив. В тях могат да вземат участие всички шофьори с валидна шофьорска книжка и категория за правоуправление C+Е. Двамата най-добри участници от всеки град ще формират групата от 16 финалисти, които ще се борят за титлата Шампион по ефективно шофиране на България на националния финал през първата половина на юни.

Във Fuel Race ‘21 професионалните водачи на товарни автомобили ще могат да покажат своите умения по икономично, ефективно и безопасно шофиране, като управляват камион Volvo FH 460 к.с. I-Save Fuel Racer, по предварително определен маршрут.

“Правилата на състезанието са прости и ясни – възможно най-нисък среден разход на гориво, постигнат за най-кратко време. Но в действителност фокусът не е само това. Ефективното шофиране изисква оптимално оползотворяване на ресурса на камиона, както и отговорност към себе си, автомобила и останалите участници в движението. И накрая, но не на последно място, освен постигане на максимална производителност, икономичното шофиране води и до по-малко емисии СО2.”, обясни Иван Зънзов, Директор продажби камиони Volvo.

Състезателните камиони Volvo FH, чиято премиера в България се състоя през октомври миналата година, са от серията Fuel Racer и са специално конфигурирани за намаляване разхода на гориво, без компромис с динамиката и управляемостта. Благодарение на обновения интериор и новите функционалности в кабината, между които изцяло нов дигитален инструментален панел с вграден 12“ дисплей и 9“ спомагателен дисплей, водачите могат да разчитат на отлични условия за работа и почивка.

Камионите са оборудвани с 13-литров двигател Turbo Compound с мощност от 460 к.с. и максимален въртящ момент от 2600 Нм; и технологията I-Save, част от която са интелигентната автоматизирана скоростна кутия на Volvo – I-Shift с оптимизиран софтуер за превози на дълги разстояния, I-See на базата на топографски карти, I-Cruise с I-Roll.

Партньорът на инициативата Shell България ще зареди резервоарите за състезанието с Shell Fuel Save Diesel с технология Dynaflex за оптимално представяне при натоварване и с до 5,7% по-нисък разход на гориво.

В края на всеки квалификационен кръг на състезанието, след директна елиминация между шофьорите, двамата участници, постигнали най-нисък среден разход на гориво, отчетен посредством Volvo Connect, ще бъдат финалистите от съответния град. Те ще се явят на националния финал, на 7-8 юни в Пловдив, където ще премерят силите си с останалите финалисти, за да излъчат новия шампион на България по икономично и ефективно шофиране.

Победителят в надпреварата Fuel Race ‘21 ще спечели VIP пътуване за двама до Гьотеборг, родният град на Volvo, където ще има възможност да посети завода в Туве, да се запознае отблизо с историята на камионите, както и с бъдещето през погледа на Volvo TrucksCampX. Организаторите и партньорите на инициативата – Shell, Schmitz Cargobull и Michelin чрез ексклузивния си партньор за тежкотоварни гуми, Медина-Мед, осигуряват награди и за другите трима състезатели в призовата четворка, както и за собствениците на компаниите, които представляват.

 

Квалификации:

  • Благоевград, 10 и 11 май, паркинг магазин Метро Благоевград
  • София, 12, 13 и 14 май, сервизен център Волво, бул. Сливница 630
  • Плевен, 17 и 18 май, паркинг магазин Метро Плевен
  • Велико Търново, 19 и 20 май, сервизен център Волво, с. Килифарево, Околовръстен път  №55
  • Русе, 25 и 26 май, база Ив Комерс, главен път Русе-Бяла
  • Варна, 27 и 28 май, паркинг Бизнес Парк Варна
  • Бургас, 31 май и 1 юни, сервизен център Волво, ул. Сребърна 8, Индустриален и логистичен парк
  • Пловдив, 3 и 4 юни, сервизен център Волво, с. Бенковски, ул. Волво 1

 

Досегашните шампиони на Volvo Trucks в България:

2011 г. Петко Василев

2013 г. Кънчо Кънчев

2014 г. Пламен Иванов

2016 г. Стефан Памуклийски

2018 г. Ивайло Денев

 

За допълнителна информация се обръщайте към:

Ина Игнатова
имейл: ina.ignatova@volvo.com

Volvo Trucks доставя цялостни транспортни решения за взискателни професионални клиенти с пълната си гама от средно- и тежкотоварни камиони. Подпомагането на клиентите се осъществява чрез глобална дилърска мрежа, състояща се от 2 300 сервизни точки в 130 страни. Камионите Volvo се асемблират в 12 държави по света. През 2023 г. глобално са доставени приблизително 145 000 камиони Volvo. Volvo Trucks е част от Volvo Group, един от водещите световни производители на камиони, автобуси, строителни машини и морски и индустриални двигатели. Групата предоставя и цялостни решения за финансиране и обслужване. Дейността на Volvo Trucks се базира на основните ценности за качество, безопасност и грижа за околната среда.