TRUCKS

30 младежи без родителска грижа ще получат шанс за кариера на професионални шофьори

| 5min
Кампанията “Заедно намираме път” осигурява безплатен курс за Категория С, допълнително обучение и възможност за стажове в транспортни компании.

Безплатни курсове за Категория C, допълнително обучение и възможност за стаж ще получат 30 младежи без родителска подкрепа у нас, за да могат да започнат кариера на професионални шофьори. Това ще се случи в рамките на кампанията “Заедно намираме път”, която стартира на 1 октомври по инициатива на Volvo Trucks България с подкрепата на Министерство на труда и социалната политика и транспортни компании у нас.

Целта е момичетата и момчетата, които са на прага на самостоятелния живот като пълнолетни, да получат шанс за успешна професионална реализация в една от най-перспективните професии в момента. Според последното проучване на Агенция по заетостта, направено сред бизнеса у нас, именно професионалните шофьори ще са сред най-търсените кадри, като само за 2019 година са открити над 5500 свободни позиции. Заплащането в сектора от години също е значително над средното за страната, което дава перспективи за качествен живот на младежите.

В програмата ще могат да се включат пълнолетни или навършващи 18 години през 2021 година, завършващи средно или средно професионално образование, живеещи в центрове за настаняване от семеен тип и приемна грижа и на които предстои напускане на грижата и самостоятелен живот. Кампанията по подбора ще бъде осъществена от експертите на Мистерството на труда и социалната политика. Ако желаещите нямат Категория B, организаторите ще осигурят безплатното й придобиване, като необходима стъпка към Категория C. Курсовете ще се провеждат в София, Пловдив, Велико Търново, Варна и Бургас, което прави програмата достъпна за младежи от различни области на България.

„Тази необичайна година постави всички пред сериозни предизвикателства, но също така отключи потенциала ни да се обединявамe в името на добри каузи. Затова решихме да отбележим 20-годишнината на компанията в България по един по-различен начин с тази кампания, която ще даде шанс на млади българи без семейна подкрепа да намерят своя път в живота и със собствени усилия да изградят бъдещето си.”, обясни Фредрик Олсон, управител на Volvo Trucks България. “Щастливи сме, че инициативата срещна подкрепата както на държавата в лицето на Министерството на труда и социалната политика, така и на бизнеса с участието на транспортни компании. Вярваме, че ключът към успеха е именно в общите усилия и споделените каузи.”, допълни той.

След успешното придобиване на Категория С, участниците в кампанията “Заедно намираме път” ще получат възможност да преминат през специализираното обучение за кариерно ориентиране и придобиване на практически умения за млади професионални шофьори, което традиционно се провежда с лектори от Volvo Trucks България. Организаторите ще съдействат и за включването на стипендиантите в програми за платен стаж в български транспортни фирми.

Средствата за финансирането на инициативата ще се отделят от реализираните продажби на камиони и оригинални резервни части Volvo у нас в периода 1 октомври – 31 декември 2020 година. За всеки закупен нов товарен автомобил марка Volvo, компанията ще отделя по 1000 лева, а 3% от стойността на директните продажби на оригинални резервни части Volvo също ще бъдат насочени към кампанията. Този модел е избран, защото дава възможност на транспортния бизнес също да бъде проактивен участник в каузата, без допълнителни вложения в сегашните предизвикателни времена

За допълнителна информация се обръщайте към:


Ина Игнатова

Маркетинг и ПР, Volvo Trucks България

ina.ignatova@volvo.com

+359 882401611

 


Снимки и видео материали за медиите са налична на Mediahub Volvo Trucks

 

 

Volvo Trucks предоставя цялостни транспортни решения за професионални и взискателни клиенти чрез своята пълна гама от средни до тежки товарни автомобили. Поддръжката на клиентите се предоставя чрез глобална мрежа от дилъри с 2200 центъра за обслужване в около 130 държави. Товарните автомобили Volvo се асемблират в 12 държави на различни континенти. През 2023 г. около 145 000 нови камиони Volvo са доставени на клиенти в целия свят. Volvo Trucks е част от Volvo Group, един от водещите световни производители на товарни автомобили, автобуси, строително оборудване и двигатели за морско и промишлено приложение. Групата предоставя също цялостни решения за финансиране и сервизно обслужване. Работата на Volvo Trucks се базира на основните ценности на компанията: качество, безопасност и грижа за околната среда.