TRUCKS

Volvo Trucks пуска пълна гама от електрически камиони в Европа от 2021 година.

От следващата година, превозвачите от Европа ще могат да поръчват напълно електрически версии тежкотоварни автомобили Volvo. Това означава, че Volvo Trucks ще предлага пълна гама тежкотоварни автомобили с електрически силови линии през 2021 година. Огромният стремеж на Volvo Trucks по отношение на електрификацията бележи съществена крачка напред по пътя на транспорта, независим от горива на фосилна основа.
Volvo Trucks пуска пълна гама от електрически камиони в Европа от 2021 година.

В момента Volvo Trucks провежда тестове на елекрически тежкотоварни камиони Volvo FH, Volvo FM и Volvo FMX за приложения в регионалния транспорт и градски строителни дейности в Европа. Тези камиони ще имат брутно тегло на композицията до 44 тона. В зависимост от конфигурацията на батерията, пробега с едно зареждане може да достигне до 300 км. Продажбите ще започнат през следващата година, а серийното производство от 2022 г. Това означава, че от 2021 година нататък Volvo Trucks ще продава пълна гама от електрически камиони за дистрибуция, сметосъбиране и извозване, регионален транспорт и строителни дейности в градска среда в Европа. 

"Посредством бързото увеличаване на броя електрически тежкотоварни камиони, ние искаме да помогнем на нашите клиенти и ползвателите на транспортни услуги да постигнат амбициозните си цели за устойчивост. Решени сме да продължим да развиваме нашата индустрия в посока устойчиво бъдеще," казва Рогер Алм, Президент на Volvo Trucks. 

Volvo Trucks започна производство на електрически Volvo FL и Volvo FE през 2019 година. Тези електрически камиони са предназначени за градска дистрибуция и сметосъбиране и извозване, основно в Европа. В началото на декември тази година в Северна Америка стартират продажбите на електрически Volvo VNR за регионален транспорт. 

Постепенен преход към алтернативи, независими от горива на фосилна основа

Електрически превозни средства за взискателни и тежкотоварни операции на дълги разстояния ще следват в това десетилетие. Те ще бъдат с батерии и горивни клетки с по-дълъг пробег. Volvo Trucks възнамерява да започне продажби на електрически камиони, задвижвани от въглеродни горивни клетки през втората половина на това десетилетие. Намерението на Volvo Trucks е цялата продуктова гама на компанията да бъде независима от горива на фосилна основа до 2040 година.

"За да намалим въздействието на транспорта върху климата, трябва да направим бърз преход от фосилни горива към алтернативи като електрическите. Но условията за тази промяна, както и последстващия темп на прехода, варират значително при различните превозвачи и пазари, в зависимост от много променливи, между които финансови стимули, достъп до зарядна инфраструктура и тип на транспортните операции," обяснява Рогер Алм. 

По тази причина повечето от транспортните фирми ще преминат към електрически операции на етапи. На практика много от тях ще имат смесени автопаркове от камиони, задвижвани от различни горива по време на преходния период.

"Нашите шасита са проектирани да бъдат независими от използваната силова линия. Нашите клиенти могат да изберат да купят няколко камиона Volvo от един модел с единствената разлика между тях, че някои са електрически, а други, задвижвани от газ или дизелово гориво. По отношение на характеристиките на продукта, като работната среда на водача, надеждност и безопасност, всички наши автомобили отговарят на еднакви високи стандарти. Водачите трябва да усещат камионите познати и да могат да работят с тях безопасно и ефективно, независимо от използваната горивна технология," казва Рогер Алм. 

От гледна точка на Volvo Trucks, преходът към по-устойчив транспорт е до голяма степен свързан с осъществяване на промяната възможно най-плавно за превозвачите с оглед тяхното приспособяване. Предлаганите решения трябва да бъдат свободни от фосили и да позволяват на превозвачите да постигнат необходимите нива на рентабилност и производителност.

"Нашата основна задача е да облекчим прехода към електрифицирани автомобили. Правим това, като предлагаме холистични решения, които включват планиране на маршрутите, коректно специфицирани превозни средства, зарядно оборудване, финансиране и услуги. Дългосрочната сигурност, която ние и глобалната ни дилърска и сервизна мрежа осигуряват на нашите клиенти ще бъде по-важна отвсякога," казва Рогер Алм.

 

Линк към снимки с висока резолюция

Линк към видео 

Линк към глобалната страница на Volvo Trucks за електромобилност

 

За допълнителна информация се обръщайте към:

Ина Игнатова
имейл: ina.ignatova@volvo.com

Volvo Trucks предоставя цялостни транспортни решения за професионални и взискателни клиенти, като предлага пълна гама от средни до тежки товарни автомобили. Поддръжката на клиентите се осигурява чрез глобална мрежа от дилъри с 2100 центъра за обслужване в повече от 130 държави. Товарните автомобили Volvo се сглобяват в 14 държави на различни континенти. През 2019 г. около 131 000 камиона Volvo са доставени на клиенти в целия свят. Volvo Trucks е част от Volvo Group, един от водещите световни производители на товарни автомобили, автобуси, строително оборудване и двигатели за морско и промишлено приложение. Групата предоставя също цялостни решения за финансиране и сервизно обслужване. Дейността на Volvo Trucks се базира на основните ценности на компанията: качество, безопасност и грижа за околната среда.