TRUCKS

Volvo Trucks пуска на пазара ново поколение тежкотоварни камиони с фокус върху водача

Volvo Trucks представя четири нови камиона с основен фокус върху работната среда, безопасността и производителността на водачите. „Ние наистина се гордеем с тази голяма перспективна инвестиция. Нашата цел е да бъдем най-добрият бизнес партньор на нашите клиенти, като ги правим още по-конкурентоспособни и им помагаме да привлекат най-добрите водачи на един все по-труден пазар“, казва Рогер Алм, президент на Volvo Trucks. Четирите тежкотоварни камиона – Volvo FH, FH16, FM и FMX – представляват около две трети от доставките на Volvo Trucks.
R2A8182 Новата гама тежкотоварни камиони на Volvo Trucks
Volvo Trucks пуска на пазара четири нови тежкотоварни камиона със силен фокус върху работната среда, безопасността и производителността на водачите.

Очаквано нарастващото търсене на транспорт оказва натиск върху наличието на квалифицирани водачи по целия свят. В Европа например наблюденията показват, че около 20 процента от всички работни места за водачи са свободни. За да помогне на клиентите да наемат и задържат най-добрите водачи, Volvo Trucks съсредоточава усилията си върху разработването на новите камиони, за да ги направи по-безопасни, по-ефективни и по-привлекателни работни инструменти за квалифицирани водачи.

„Водачите, които управляват безопасно и ефективно своите камиони, са безценен актив за всяка транспортна компания. Отговорното поведение при шофиране може да допринесе за допълнително намаляване на емисиите на CO2 и разходите за гориво, а така също и да спомогне за намаляване на риска от произшествия, наранявания и непредвидени престои. Нашите нови камиони ще помогнат на водачите да работят още по-безопасно и по-продуктивно и ще предоставят на клиентите ни по-силни аргументи в конкурентната борба за привличане на най-добрите професионалисти “, продължава Рогер Алм.  

Различните модели камиони в гамата на Volvo Trucks се предлагат с разнообразни варианти кабини и могат да бъдат оптимизирани за широк спектър от приложения. При камионите за превози на дълги разстояния кабината често е втори дом на водача. При камионите за регионални превози тя нерядко служи като мобилен офис, а в строителството камионите са здрави и, практични работни инструменти. Ето защо видимостта, комфортът, ергономичността, нивото на шума, маневреността и безопасността бяха в центъра на вниманието при разработването на всички нови модели камиони. Екстериорът също е модернизиран, за да отразява характеристиките на новите камиони и да създава атрактивен цялостен дизайн.

Нова кабина, която предлага повече пространство и подобрена видимост – Volvo FM и Volvo FMX
Новите Volvo FM и Volvo FMX имат чисто нова кабина, както и много от същите функции на индикаторното табло като тези на техните по-големи аналози Volvo FH и Volvo FH 16. Вътрешният им обем е увеличен с до един кубичен метър, което осигурява по-добър комфорт и повече работно пространство. Видимостта е на още по- високо ниво в резултат на  по-големите прозорци, по-ниската линия на вратите и новите огледала.

Воланът е оборудван с функция за накланяне, която позволява позицията на шофиране да се регулира индивидуално. Долното легло в спалната кабина е разположено по-високо от преди, което осигурява по-голям комфорт и създава допълнително място за съхранение отдолу. Дневната кабина има ново 40-литрово отделение за съхранение с вътрешно осветление на задната стена. Удобството в кабината е допълнително подобрено чрез подсилена изолация, която спомага за предпазване от студ, топлина и шум, а сензорно контролиран климатичен блок с въглероден филтър подобрява качеството на въздуха при всякакви условия.

Всички модели са оборудвани с нов интерфейс за водача
Сега в зоната на водача има напълно нов интерфейс за информация и комуникация, насочен към улесняване на обзора и управлението на различни функции, което води до по-малко стрес и разсейване. Индикаторното табло е изцяло дигитално, с 12-инчов екран, който помага на водача по-лесно да избере необходимата информация по всяко време. Близо до водача отстрани има 9-инчов допълнителен дисплей за информация и забавление, навигация, транспортна информация и наблюдение на камерите. Функциите могат да се управляват чрез бутони на волана, гласово управление или сензорния екран и контролния панел на дисплея.

Подобрени системи за безопасност за избягване на произшествия
Безопасността при Volvo FH и Volvo FH16 е подобрена допълнително с функции, като адаптивни дълги светлини. Системата подобрява безопасността за всички участници в движението, като автоматично изключва избрани сегменти от дългите LED светлини, когато има насрещно движение или друго превозно средство зад камиона.

Шофирането се улеснява и от подобрен адаптивен круиз контрол (ACC) за скорости до 0 км/ч и круиз контрол за спускане по наклон, който автоматично активира колесните спирачки, когато е необходима допълнителна спирачна сила за поддържане на постоянна скорост на спускане. Спирачната система с електронно управление (EBS), която е необходимо условие за функции за безопасност, като предупреждение за сблъсък с аварийна спирачка и електронен контрол на стабилността, сега се доставя стандартно в новия камион. Като опция се предлага също Volvo Dynamic Steering със системите за безопасност Lane Keeping Assist и подпомагане на стабилността. Система за разпознаване на пътните знаци открива пътни знаци, като ограничения за изпреварване, тип път и ограничения на скоростта, и ги показва на индикаторното табло.

Видимостта може да бъде подобрена още повече чрез добавяне на ъглова камера от страната на пътника, която осигурява помощен изглед отстрани на камиона на допълнителния дисплей.

Ефективни двигатели и алтернативни силови линии

Както околната среда, така и икономиката са важни фактори за транспортните компании. Тъй като няма да има един единствен източник на енергия, който да реши всички проблеми, свързани с изменението на климата, и тъй като различните транспортни сегменти и задачи ще изискват разнообразни решения, няколко вида силови линии ще продължат да съществуват паралелно в обозримото бъдеще.

На много пазари Volvo FH и Volvo FM се предлагат с двигател, задвижван с LNG, отговарящ на Euro 6, който осигурява горивна ефективност и работни характеристики, равняващи се на тези на еквивалентните дизелови камиони Volvo, но с далеч по-малко въздействие върху климата. Газовият двигател може да се задвижва с биогаз, което намалява CO2 с до 100 процента, или с природен газ, което намалява емисиите на СО2 с до 20 процента в сравнение с еквивалентните дизелови камиони Volvo. Това се отнася за емисии от автомобила по време на неговата експлоатация, известни под името „от резервоар до колело“.

Новият Volvo FH може да бъде конфигуриран и с новия ефективен дизелов двигател Euro 6, включен в пакета с I-Save, който позволява значителни икономии на гориво и CO2. При операции на дълги разстояния например новият Volvo FH с I-Save комбинира новия двигател D13TC с пакет функции и може да осигури икономия на гориво до 7%*. 

*Заявеното подобряване на разхода на гориво е изчислено чрез сравняване на разходите за дизелово гориво и AdBlue за D13TC Euro 6, вариант D, с пакет за гориво за превози на дълги разстояния (I-Save) спрямо D13 eSCR Euro 6, вариант D, без пакет за гориво за превози на дълги разстояния. Действителната икономия на гориво може да се различава в зависимост от много фактори, като опит на водача, използване на круиз контрол, спецификация на автомобила, натоварване на автомобила, действителна топография, поддръжка на автомобила и метеорологични условия.
 

ВРЪЗКА към филма за пробег
ВРЪЗКА към изображения с висока резолюция
ВРЪЗКА към допълнителни съобщения за продукти; Volvo FH16FM и FMX

За допълнителна информация се обръщайте към:

Ина Игнатова
имейл: ina.ignatova@volvo.com

Volvo Trucks предоставя цялостни транспортни решения за професионални и взискателни клиенти, като предлага пълна гама от средни до тежки товарни автомобили. Поддръжката на клиентите се осигурява чрез глобална мрежа от дилъри с 2100 центъра за обслужване в повече от 130 държави. Товарните автомобили Volvo се сглобяват в 14 държави на различни континенти. През 2019 г. около 131 000 камиона Volvo са доставени на клиенти в целия свят. Volvo Trucks е част от Volvo Group, един от водещите световни производители на товарни автомобили, автобуси, строително оборудване и двигатели за морско и промишлено приложение. Групата предоставя също цялостни решения за финансиране и сервизно обслужване. Дейността на Volvo Trucks се базира на основните ценности на компанията: качество, безопасност и грижа за околната среда.