TRUCKS

Решение за безопасност от Volvo Trucks помага на водачите да поддържат дистанция

Volvo Trucks представи функция за безопасност, предупреждение за дистанция, която улеснява водачите на камиони да поддържат по-безопасна дистанция до превозното средство отпред и да избягват критични ситуации. Произшествия, при които едно превозно средство блъска отзад друго, в момента съставляват около 20% от всички сериозни катастрофи с участието на камиони.
Решение за безопасност от Volvo Trucks
Произшествия, при които едно превозно средство блъска отзад друго, в момента съставляват около 20% от всички сериозни катастрофи с участието на камиони. Функцията за безопасност на Volvo Trucks, предупреждение за дистанция, улеснява водачите да поддържат по-безопасна дистанция до превозното средство отпред.

„Често произшествията от този вид се дължат на невнимание и твърде къса дистанция до превозното средство отпред. Предупреждението за дистанция сигнализира на водачите с червена светлина на предното стъкло, когато камионът се приближи твърде много до превозното средство отпред, и в повечето случаи сблъсъкът може да бъде предотвратен“, казва Карл Йохан Алмквист, директор безопасност във Volvo Trucks.

Предупреждението за дистанция е част от най-новата версия на системата за подпомагане на водача на Volvo Trucks, предупреждение за сблъсък с аварийна спирачка, която е предназначена да помага на водачите да предотвратят произшествия на няколко етапа. Ако предупреждението за дистанция няма желаното въздействие, се включва мигаща светлина и се подава звуков сигнал за предупреждение на водача. Накрая се активира усъвършенстваната аварийна спирачка. Всичко това се случва в рамките на само няколко секунди.

Функцията е предназначена за използване по главни пътища извън градовете и се включва при скорости над 60 км/ч, освен ако не се използва системата за адаптивен круиз контрол. Както и при другите функции на системата за предупреждение за сблъсък, предупреждението за дистанция използва комбинация от камера и радарна технология за изчисляване на дистанцията и идентифициране на обектите на пътя.

„Чрез непрекъснато подобряване на системите за активна безопасност в нашите камиони ние предоставяме на водачите по-добри начини за намаляване на рисковете, на които те и другите участници в движението са изложени. Предупреждението за дистанция е един от многото примери за това как технологиите могат да помогнат на добрите водачи да станат още по-добри.“

„За транспортните компании инвестирането в безопасност има смисъл не само за защита на хората, но и за спестяване на пари. По-ниските разходи за застраховка и ремонт и по-малкото непланирани престои са някои от аргументите. Освен това безопасният стил на шофиране като цяло помага за ефективно използване на горивото. Комбинацията от добре обучени шофьори, които спазват правилата за безопасност, и по-безопасни камиони, е от полза за всички”, казва Карл Йохан Алмквист.

Факти

  • Функцията за предупреждение за дистанция е налична при Volvo FH, Volvo FH16, Volvo FM и Volvo FMX, произведени от седмица 23 на 2018 г. Освен това камионите трябва да са оборудвани със система за предупреждение за сблъсък на Volvo Trucks. 
  • Предупреждението за дистанция е предназначено да улесни водачите на камиони да поддържат по-безопасна дистанция до превозното средство отпред.
  • Ако се установи, че превозните средства са по-близо едно до друго от избрания времеви интервал между 1,5 и 3,5 секунди, на предното стъкло се показва червена светлина. Ако водачът не намали скоростта, системата за предупреждение за сблъсък се активира и подава звукови и визуални сигнали с нарастваща интензивност. След това се задейства усъвършенстваната аварийна спирачка.
  • Системата за предупреждение за сблъсък с аварийна спирачка на Volvo Trucks е налична при моделите Volvo FH, Volvo FH16, Volvo FM, Volvo FMX, Volvo FE и Volvo FL.

За допълнителна информация се обръщайте към:

Ина Игнатова
имейл: ina.ignatova@volvo.com

линк към видео


Volvo Trucks предоставя цялостни транспортни решения за професионални и взискателни клиенти, като предлага пълна гама от средни до тежки товарни автомобили. Поддръжката на клиентите се осигурява чрез глобална мрежа от 2100 дилъра и сервиза в повече от 130 държави. Товарните автомобили на Volvo се сглобяват в 15 държави на различни континенти. През 2018 г. над 127 000 товарни автомобила на Volvo са доставени на клиенти в целия свят. Volvo Trucks е част от Volvo Group, един от водещите световни производители на товарни автомобили, автобуси, строително оборудване и двигатели за морско и промишлено приложение. Групата предоставя също цялостни решения за финансиране и сервизно обслужване. Дейността на Volvo Trucks се базира на основните ценности на компанията: качество, безопасност и грижа за околната среда.