TRUCKS

Предпазният колан става на 60 години

Над 1 милион човешки живота са спасени благодарение на предпазния колан от изобретяването му през 1959 година до днес. Това го прави най-значимото изобретение в областта на пътната безопасност.
Celebrating 60 years of saving lives with seat belts but more can be done
Да поставите предпазния колан отнема само няколко секунди, но може да ви спаси живота.

Точно преди 60 години, инженерът на Volvo Trucks Нилс Болин изобретява модерния триточков предпазен колан. Компанията започва да го използва в своите превозни средства, но след като се установява колко много животи могат да бъдат спасени с масовата му употреба, тя отваря патента и позволява безплатното му приложение от всички производители на автомобили. Това решение се оказва ключово за намаляване на жертвите в пътни инциденти в цял свят.

“Няма друга система за сигурност, която да е съизмерима с предпазния колан, когато говорим за спасяване на животи. Това е напълно валидно и за шофьорите на камиони, въпреки погрешното схващане, че те са по-малко уязвими заради размера на автомобила. При инциденти с преобръщане, например, коланът предотвратява водачът да бъде притиснат между земята и камиона.”, обяснява Анна Берлинг, Директор Безопасност на пътя и продуктите, Volvo Trucks.

Факти
• Според специалисти използването на предпазен колан може да повиши с 40-60% шанса
  за оцеляване след потенциално смъртоносна катастрофа.
• Според проучване на Volvo Trucks от 2017 година половината от загиналите в пътни
  инциденти шофьори на камиони, биха оцеляли, ако бяха използвали предпазен колан.
• През последните 25 години, вследствие на повишената степен на използване на
  обезопасителни колани, смъртните случаи са намалели с 20% във Великобритания
  и с 25-30% в Германия
• Първата държава, която е въвела задължителното пътуване с предпазни колани, както на
  предните, така и на задните пътници е Австралия, през 70-те години. Глобите за
  нарушителите били много сериозни, но това довело до 20% по-малко смъртни случаи
  при катастрофи.
• В доста от високо моторизираните държави (европейски, САЩ, Япония) степента на
  използване на колани на предните седалки достига 80-90%. В някои европейски държави
  обаче нивата все още са по-ниски – 50-60%.
• По-рядко се използват коланите на задните седалки - често под 50%.
• Закопчаването на колана отнема 2 секунди, които могат да се окажат решаващи.

Информация, свързана с българското законодателство и изискванията за използване на предпазни колани
Водачите и пътниците в моторни превозни средства, ... когато са в движение, използват обезопасителните колани, с които моторните превозни средства са оборудвани.
(чл. 137а, Закон за движението по пътищата)

Пътниците в моторни превозни средства, ... когато са в движение, използват системи за обезопасяване, с които моторните превозни средства са оборудвани.
(чл. 137в, Закон за движението по пътищата)

Санкции
• Неизползване на предпазен колан от водач - 50 лв. + 6 контролни точки
• Неизползване на предпазен колан от пътник - 50 лв. и водача - 30 лв.

• Чл. 183, ал. 3, т. 7 от Закона за движението по пътищата (доп., ДВ, бр. 101 от 2016 г., в сила от 21.01.2017 г.): Наказва се с глоба 50 лв. водач, който не изпълнява задължението за използване на предпазен колан или носене на каска или превозва пътник, който не изпълнява задължението за използване на предпазен колан или носене на каска.

• Чл. 184, ал. 4 от ЗДвП: С глоба 50 лв. се наказва пътник, който не изпълнява задължението за използване на предпазен колан или носене на каска.

Визия нула инциденти на пътя
Volvo Trucks има визия за нула инциденти на пътя и вярва, че производителите на камиони, контролните пътни органи, проектанти на инфраструктура, други експерти и водачи в цял свят трябва да работят заедно за постигане на по-безопасна среда при движението по пътищата.

Снимки с висока резолюция.
Филм в YouTube.

За допълнителна информация се обръщайте към:

Ина Игнатова
имейл: ina.ignatova@volvo.com

Volvo Trucks предоставя цялостни транспортни решения за професионални и взискателни клиенти, като предлага пълна гама от средни до тежки товарни автомобили. Поддръжката на клиентите се осигурява чрез глобална мрежа от 2100 дилъра и сервиза в повече от 130 държави. Товарните автомобили на Volvo се сглобяват в 15 държави на различни континенти. През 2018 г. над 127 000 товарни автомобила на Volvo са доставени на клиенти в целия свят. Volvo Trucks е част от Volvo Group, един от водещите световни производители на товарни автомобили, автобуси, строително оборудване и двигатели за морско и промишлено приложение. Групата предоставя също цялостни решения за финансиране и сервизно обслужване. Дейността на Volvo Trucks се базира на основните ценности на компанията: качество, безопасност и грижа за околната среда.