TRUCKS

Как автономните камиони ще променят живота ни показва видео поредица на Volvo Trucks

Самоуправляващите се тежкотоварни автомобили няма да заменят шофьорите, а ще направят работата им по-лесна и безопасна
Самоуправляващите се тежкотоварни автомобили няма да заменят шофьорите

Повишаване на безопасността по пътищата, по-висока ефективност на транспорта, по-малко вредни емисии и по-лека и сигурна работа за професионалните шофьори - това са приоритетите на Volvo Trucks при разработването на автономните камиони. Те са показани във филм в две части, което шведският производител представя днес. „Голямата промяна" и „Да шофираш към бъдещето" показват как самоуправляващите се камиони ще променят живота на хората и ще навлязат в ежедневието ни съвсем скоро.


„Няма съмнение, че ще започнем да виждаме по пътищата товарни автомобили, които се управляват сами и те ще станат част от нашето общество. Точното време, когато това ще се случи, зависи от много неща, като нормативните изисквания за движението по пътищата, пътната инфраструктура и разбира се стандартите за безопасност", обяснява един от героите във филмите - Саско Цуклев, Директор Автономни решения, Volvo Trucks.

Според експертите на Volvo Trucks обаче на този етап самоуправляващите се камиони няма да заменят шофьорите, а само ще направят работата им по-лесна и безопасна.

„Автоматизацията не закрива работни места, твърди Ан-Софи Карлсон, Директор Човешки фактори при автоматизацията.  "Нуждата от опитни водачи в бъдеще ще продължи да бъде висока. Търговията и населението на света продължават да растат, както и транспортирането на стоки. Автоматизацията ще направи работата по-ефективна.", категорична е тя.

Автоматизацията е насочена именно към улесняване на ежедневието на шофьорите, като един от героите във филмите - Лукас Щрохмайер, професионален водач, който извършва превози с цистерна в Южна Австрия.

С годините трафикът става все по-натоварен и затова проблемът с безопасността на пътя е ключов за развойните екипи на Volvo Trucks, които работят по автоматизацията. Пилотните проекти за автоматизация на товарните автомобили в минната промишленост, при събирането на отпадъци и в плантациите за захарна тръстика показват, че технологията за автоматизация не само повишава сигурността, но и до голяма степен ще увеличи производителността.

Не на последно място въвеждането на автономните камиони може да намали вредните емисии, защото може да се оптимизат броя тръгвания и потеляния. Добър пример за това е движението на товарните автомобили в конвой по магистралите, при които се постига нисък разход на гориво и емисии на CO2.

Линк към филма: Автоматизация - Голямата промяна:  https://youtu.be/r534osAUz38

Линк към филма: Автоматизация - Да шофираш към бъдещето: https://youtu.be/BkKGIizzXZs

22 февруари 2018 г.

Gallery