TRUCKS

Новият интериор на кабината на Volvo FМ: максимален комфорт за водача

| 6 минути четене | 6 минути четене
Преработката на дизайна на интериора на кабината на Volvo FM е първата след пускането му на пазара в края на 1990-те. Карина Бистрьом, главен дизайнер на интериора във Volvo Trucks, обяснява какво е вдъхновявало нея и нейните колеги по време на обновяването от пода до тавана.
Карина Бистрьом, главен дизайнер на интериора във Volvo Trucks, стои пред проектантските скици на Volvo FM и цветните мостри на стената
Карина Бистрьом ръководеше дейностите по преработване на дизайна на просторния нов интериор на кабината на Volvo FM – работа, която се пазеше в голяма тайна.

При влизането в новия Volvo FM първото нещо, което впечатлява, е колко по-просторен е той. Повдигнатата предна колона добавя цял кубичен метър към интериора на кабината, с повече място за практични неща, като отделения за съхранение. Но също така увеличава усещането за простор и позволява на водачите да се движат вътре по-свободно. „Много е различно да можете да протегнете докрай ръце над себе си. Или да се придвижвате лесно в кабината, дори с чаша кафе в едната ръка. Дава ви усещане за свобода – истинско усещане за нещо страхотно“, Казва Карина Бистрьом. 

Искахме да се уверим, че всичко е в полезрението и е леснодостъпно от мястото на водача.
Стратегията при проектирането на кабината беше съсредоточена върху човешкото тяло и поставяне на всичко на леснодостъпно място за водача.

Карина Бистрьом ръководеше преработването на дизайна на новия интериор на кабината на Volvo FM – работа, започнала във Volvo Trucks Design Studio в Гьотеборг преди почти пет години и досега пазена в голяма тайна. От самото начало Карина и нейният екип бяха фокусирани върху проектирането на новата кабина въз основа на нуждите на водачите. Новият Volvo FM трябваше да бъде едновременно изключително практичен и удобен, тъй като не е само инструмент и работна среда, а и място за почивка и събиране на сили. Затова стратегията при проектирането беше съсредоточена върху човешкото тяло и поставяне на всичко на леснодостъпно място за водача.

„Workpod“ е концепция, която беше основният източник на вдъхновение за Карина и нейния проектантски екип от Volvo Trucks. „Като водач вършите всякакви задачи в кабината на Volvo FM – шофиране, администриране, понякога приемате обаждания, търсите информация или се храните, така че пространството трябва да бъде многофункционално. В същото време искахме да сме сигурни, че всичко е видимо и леснодостъпно от мястото на водача“, обяснява Карина. 

При проектирането на новия Volvo FM Карина и нейният екип за интериорен дизайн работиха директно с експерти по ергономичност, специалисти по интерфейс човек-машина (HMI) и дори анализатори на материали.

Освен простора друго нещо, което веднага прави впечатление в новия Volvo FM, е изключителната видимост от кабината. Новата кабина се отличава с по-големи и по-ниски прозорци, което осигурява много по-широко зрително поле, както и нови огледала за обратно виждане и ъглова камера от страната на пътника. Доказано е, че по-добрата пряка видимост от кабината намалява времето за реакция на водача. И тъй като водачите на Volvo FM често трябва да се движат в тесни пространства или по оживени градски улици, пряката видимост е жизненоважна. 

Но за да бъдете напълно съсредоточени и бързореагиращи като водачи, не трябва само да виждате нещата по-добре, но и да сведете до минимум разсейването. И това е нещо, по което Карина и нейните колеги от проектантския екип на новия Volvo FM работиха усилено, за да го постигнат. Новата кабина включва ново арматурно табло с допълнителни отделения за съхранение и 12-инчово индикаторно табло с висока разделителна способност, както и опционален 9-инчов допълнителен дисплей със сензорен екран за информация, забавление, поддръжка на навигация, транспортна информация и наблюдение на камерите.

„За последното десетилетие се усеща как добавяме информация и неща, които ни разсейват, в живота си и в работната среда на водача. Но е трудно да обработим цялата тази информация. Видяхме шанс да преодолеем тази тенденция. Това преработване на дизайна беше истинска възможност да оставим само същественото и да дадем приоритет на това какво и кога да се вижда. Също така то позволява да персонализирате дисплея според собствените си нужди“, казва Карина.

Неплъзгащите се постелки са проектирани да осигуряват на шофьорите изключително стабилна основа под краката.

Това означава например, че броят на иконите на индикаторното табло е намален и основните сигнали и предупреждения на него са подсилени с подсветка. Светлината се променя от естествен бял цвят в зелен, когато има активно действие, например когато мигачът е включен. Тя става жълта, за да предупреди водача за проблем, и червена, за да покаже, че има сериозен проблем и камионът трябва да бъде спрян.

Нов допълнителен дисплей със сензорен екран, който може да се активира и чрез гласово управление или бутони на волана, позволява на водачите да имат непрекъснат достъп до необходимите инструменти.

Друга от целите на проектантския екип беше да предоставят на водачите на Volvo FM непрекъснат достъп до необходимите инструменти. До новия сензорен екран на допълнителния дисплей можете да се осъществи достъп чрез гласово управление или чрез интуитивно разположени бутони на волана. 

„Искаме водачът да се фокусира върху пътя и затова дисплеят може да се управлява по много начини“, казва Карина.

Карина подчертава, че един от ключовете за успеха на преработения дизайн е бил достъпът до широкия кръг експерти от Volvo Trucks.

За шофьорите кабината е и място за почивка. Зад седалката на водача новата зона за живеене на Volvo FM е с подобрен комфорт. Новото легло в спалната кабина е повдигнато със 17 см, с допълнително място за съхранение отгоре и отдолу. Освен това комфортът на кабината е подобрен допълнително чрез подсилена изолация за предпазване от студ, топлина и шум. 

Подът вече е по-равен, подсилен и покрит със специално проектирани неплъзгащи се постелки за осигуряване на допълнителна стабилност под краката на водачите както вътре в кабината, така и при влизане в автомобила. Освен това нова, по-тънка и ергономично проектирана трансмисия I-Shift улеснява преминаването от седалката до леглото. 

Карина Бистрьом обяснява, че отначало тя и нейните колеги искали всяка част от дизайна да се съчетава безпроблемно с останалите. Това означава, че в автомобила има някои впечатляващи неща, но и интелигентни решения, които правят живота по-добър, но които може да не забележите веднага. Например в разделителите на отделението има вградени LED панели. „Това е сравнително дребен детайл, но смятаме, че водачите ще го оценят. В крайна сметка кабината е място, където прекарвате много време като водач, така че е хубаво да намирате мястото си за живеене спокойно и уютно.“ 

Карина подчертава, че един от ключовете за успеха на преработения дизайн на Volvo FM е бил достъпът до широкия кръг експерти от Volvo Trucks. Проектантският екип на Volvo FM работи директно с експерти по ергономия, специалисти по интерфейса човек-машина и дори анализатори на материали, които тестваха отново и отново силата на триене на новата постелка например, така че шофьорите да имат стабилна основа под краката си при влизане в кабината. „В един добър дизайн всички тези различни елементи трябва да се комбинират, за да създадат хармонична среда за работа и живеене“.

Новият Volvo FM

Росомаха на пътя
Проектантите на Volvo Trucks често черпят своето вдъхновение директно от природата в северна Швеция. За Volvo FM един от източниците на вдъхновение е росомахата – набито и мускулесто хищно животно, което обикаля дивите райони на далечния Север. Гъвкаво и готово за всяко предизвикателство, животното представлява заплаха въпреки по-малкия си размер – често напада много по-големи животни, дори цели мечки. 

Здрав и универсален
„Volvo FM може да бъде пожарен камион, камион за чакъл или сметосъбирач, а работата на водачите играе важна роля в обществото – те наистина са ежедневни герои. Затова искахме дизайнът на камиона да бъде изграден върху стабилни линии и характеристики, да е подходящ за различни приложения и да взаимодейства положително с външния свят.“

Свързан
Новият Volvo FM е проектиран с идеята за взаимодействието човек-машина. „Камионът е оборудван с нови интелигентни възможности и част от нашата работа беше да се уверим, че всички системи са свързани и взаимодействат безпроблемно във всяка ситуация.“

Свързани новини