Функцията за предупреждение за дистанция издига активната безопасност на ново ниво

1 минута четене 1 минута четене

Предупреждението за дистанция, добавено към последното поколение на системата за подпомагане на водача предупреждение за сблъсък с аварийна спирачка на Volvo Trucks, прави функционалността за активна безопасност по-добра от всякога. 

Предупреждението за дистанция помага на водача да поддържа безопасна дистанция по време на движение и да избягва ситуации, в които има риск камионът да удари отзад автомобила пред него. Днес около 20 процента от всички сериозни пътнотранспортни произшествия, в които участват камиони, се случват по този начин.

Предупреждението за дистанция помага да се поддържа безопасна дистанция до автомобила отпред, като директно уведомява водача, ако дистанцията започне да се скъсява. Ако времевият интервал между автомобилите спадне под зададената стойност (1,5 – 3,5 секунди), на предното стъкло пред водача се прожектира постоянна червена светлина. Ако въпреки това водачът не намали, се активира останалата част на системата – най-напред предупреждението за челен удар с постепенно усилващ се звук и светлинни сигнали, последвани от автоматична аварийна спирачка.

Предупреждението за дистанция е предназначено за шофиране по обществени пътища и се включва при скорости над 60 км/ч, при условие че адаптивният круиз контрол не е активиран. Както и другите функции на системата за предупреждение за челен удар, предупреждението за дистанция използва комбинация от камера и радарна технология за изчисляване на дистанцията и идентифициране на обектите.

 

Системата предупреждение за сблъсък с аварийна спирачка на Volvo Trucks е налична за Volvo FH, Volvo FH16, Volvo FM и Volvo FMX. Всички камиони, произведени след май 2018 г. включително, които са оборудвани със система за предупреждение за челен удар, имат също и предупреждение за дистанция.

Related News

Аварийната спирачка – система, която спасява живот

Предупреждението за челен удар с аварийно спиране е резултат от новаторската дейност на Volvo Trucks в областта на системите за активна безопасност. Тук ще хвърлим поглед върху технологията, която стои зад аварийната спирачка, и върху начина, по ...

Безопасност чрез свързаност

Технологията „Безопасност чрез свързаност“ предупреждава водачите за предстоящите опасности. Чрез получаване на предупреждения от други автомобили тя дава възможност на водачите да предприемат действия във връзка с опасността, дори когато тя е извън ...