TRUCKS

Функцията за предупреждение за дистанция издига активната безопасност на ново ниво

| 1 минута четене | 1 минута четене
Предупреждението за дистанция, добавено към последното поколение на системата за подпомагане на водача предупреждение за сблъсък с аварийна спирачка на Volvo Trucks, прави функционалността за активна безопасност по-добра от всякога.

Предупреждението за дистанция помага на водача да поддържа безопасна дистанция по време на движение и да избягва ситуации, в които има риск камионът да удари отзад автомобила пред него. Днес около 20 процента от всички сериозни пътнотранспортни произшествия, в които участват камиони, се случват по този начин.

Предупреждението за дистанция помага да се поддържа безопасна дистанция до автомобила отпред, като директно уведомява водача, ако дистанцията започне да се скъсява. Ако времевият интервал между автомобилите спадне под зададената стойност (1,5 – 3,5 секунди), на предното стъкло пред водача се прожектира постоянна червена светлина. Ако въпреки това водачът не намали, се активира останалата част на системата – най-напред предупреждението за челен удар с постепенно усилващ се звук и светлинни сигнали, последвани от автоматична аварийна спирачка.

Предупреждението за дистанция е предназначено за шофиране по обществени пътища и се включва при скорости над 60 км/ч, при условие че адаптивният круиз контрол не е активиран. Както и другите функции на системата за предупреждение за челен удар, предупреждението за дистанция използва комбинация от камера и радарна технология за изчисляване на дистанцията и идентифициране на обектите.