TRUCKS

Северни светлини

Дизайнът на Volvo Trucks на предните светлини беше вдъхновен от леда. Главният дизайнер Мария Балтамар обяснява как природата е оказала влияние върху една от най-отличителните характеристики на товарните автомобили Volvo.
Предни светлинина на Volvo
Световноизвестният дизайн на предните светлини на товарните автомобили Volvo беше вдъхновен директно от изгледа на твърдия лед.

Когато снегът и ледът покрият с пелена шведския пейзаж всяка зима, това променя всичко.
„Зимата отнема светлината“, казва Мария Балтамар, главен дизайнер във Volvo Trucks. „Тя преобразува познатото и води до появата на нови форми.“ 

Предните светлини на Volvo Trucks се появиха направо от тази мразовита сцена. Световноизвестният дизайн беше вдъхновен директно от изгледа на твърдия лед.

„Ние от Volvo Trucks винаги се стремим към изчистен дизайн“, казва Мария Балтамар.
„Сами си задаваме въпроса как можем да намалим още мащабите на този дизайн и да го направим още по-ясен и добре дефиниран? Ето защо природата е голям източник на вдъхновение за нас.“

Включените отличителни V–образни предни светлини, които показват, че автомобилът се движи, имат млечен вид, подобно на ледник. Останалата част от корпуса на светлините е прозрачна и прилича на тънък слой лед, който се е образувал скоро върху езеро. 

Този дизайн позволява предните светлини на Volvo да бъдат разпознавани незабавно на пътя. „Предните светлини на повечето автомобили са хоризонтални и имат „замръзнал“ капак, който ви затруднява да видите какво има зад пластмасовия корпус“, казва Мария Балтамар. „Предните светлини на Volvo обаче са различни. Ясният им екстериор означава, че всеки елемент на осветлението е в свое отделение и с добра видимост. Освен това вертикалната форма, подчертана от включената светлина, осигурява уникален контур. Когато видите товарен автомобил Volvo, още по предните светлини можете да познаете – това е Volvo.“

Ние непрекъснато проучваме как да използваме светлината като инструмент, за да направим живота на водача по-добър и да повишим безопасността.

При създаването на впечатляващ дизайн са важни както практическите съображения, така и намирането на красива и отличителна форма.

„Дизайнът на всяка характеристика на товарния автомобил трябва да изглежда добре, но освен това всяка част от дизайна трябва да бъде конструктивно стабилна“, казва Мария Балтамар. 

„Дизайнът на предните светлини трябва да е такъв, че да можете да отворите и да смените крушка или LED. Освен това товарният автомобил трябва да е в състояние да издържи на екстремна горещина и на екстремен студ. Трябва да вземете предвид и всеки елемент на автомобила, тъй като когато температурата се променя, материалът се разширява или се свива. Това може да причини поява на луфтове и пролуки между частите, когато материалът промени размерите си“, казва тя.

За да добави издръжливост и да обедини различните елементи на осветлението, екипът по дизайн на Volvo Trucks разчита и на друга форма, която се среща в природата – наслояването.

Как можете да запазите здравината и формата на нещо, което се свива и се разширява? Като обърнем поглед към природата, виждаме, че структурите често са наслоени, което ги прави здрави. При тези светлини отделните елементи, които са на слоеве, се обединяват, за да станат част от цялото. 

Предните светлини са изключително важни за безопасността, особено в суровата северна зима, когато дните са къси и водачите трябва да пътуват по тъмно през голяма част от смяната си. Така че осветлението ще продължи да бъде област, в която дизайнерите на Volvo Trucks разработват нов дизайн и правят иновации в него.

„Новите LED технологии откриват възможности“, казва Мария Балтамар. „Ние непрекъснато проучваме как да използваме светлината като инструмент, за да направим живота на водача по-добър и да повишим безопасността.“ Правилният тип светлина може да ви направи по-бдителни, например. Откриват се множество възможности.“

Мария Балтамар

Длъжност: Главен дизайнер във Volvo Trucks.
Възраст: 41.
Трудов стаж във Volvo: 6.