TRUCKS

Безопасност чрез свързаност

Технологията „Безопасност чрез свързаност“ предупреждава водачите за предстоящите опасности. Чрез получаване на предупреждения от други автомобили тя дава възможност на водачите да предприемат действия във връзка с опасността, дори когато тя е извън полезрението им.
„Облачна“ комуникация
„Безопасност чрез свързаност“ е резултат от единствено по рода си сътрудничество между Volvo Cars и Volvo Trucks, като дава възможност на автомобили от двамата производители да комуникират помежду си.

За да се избегнат произшествия, е важно да се реагира навреме на опасностите. „Безопасност чрез свързаност“, новата „облачна“ технология, която се въвежда в товарните автомобили Volvo, е създадена, за да предупреждава отрано водачите за предстояща опасност, като изпраща на приближаващите се водачи предупреждения 30-секунди преди да достигнат до опасността. Предупреждението дава възможност на водача да намали скоростта и да направи маневри, за да изведе автомобила от зоната на опасността.

Карл Йохан Алмквист, директор пътна и продуктова безопасност във Volvo Trucks, счита, че тази технология е крайъгълен камък. „Облачната комуникация“ е следващата голяма стъпка към безопасността. Чрез ранно предупреждаване на водачите за опасностите, системата „Безопасност чрез свързаност“ може да спомогне за намаляване на рисковете при много животозастрашаващи ситуации, например когато автомобилът трябва да спре неочаквано на път с оживено движение, поради проблеми като спукана гума, сблъсък със сърна или верижна катастрофа при трафика.“

Технологията „Безопасност чрез свързаност“ беше разработена и изпитана първо от Volvo Cars, след което беше въведена и от Volvo Trucks, като резултат от единствено по рода си сътрудничество между двамата производители. След въвеждането на технологията ще последва по-широкото й навлизане на пазара.

„Това е само началото“, казва Емануеле Пига, директор клиентски решения и разработка на нови услуги във Volvo Trucks. „Тъй като технологията е монтирана на повече автомобили и става по-усложнена, тя може да се използва за уведомяване на водачите за широка гама от потенциални опасности.“

Изходящо съобщение
Водачът на автомобила е принуден да спре неочаквано и натиска бутона за предупреждение за опасност. Системата „Безопасност чрез свързаност“ маркира местоположението с помощта на GPS. Чрез „облака“ до околната зона се изпраща кодиран анонимен сигнал с обхват 500 м.

Входящо съобщение
Автомобилът сканира околното пространство и получава информация за местоположението на предстоящата опасност. Водачът получава предупреждение за опасността, докато е на разстояние 300-500 метра от нея (в зависимост от скоростта на автомобила), посредством предупреждение на допълнителния информационен дисплей на автомобила. Известието се съхранява и остава налично на допълнителния информационен дисплей, докато водачът не отмине опасността. 

Платформата
Технологията „Безопасност чрез свързаност“ използва безжична „облачна“ комуникация, за да предупреждава автомобилите за предстоящи опасности. Volvo Cars бяха първите, които внедриха и изпитаха технологията, а следващите сега са Volvo Trucks. Системата ще се предлага в Швеция и Норвегия през 2018 г. „Безопасност чрез свързаност“ може да се използва при Volvo FH, Volvo FH 16, Volvo FM и Volvo FMX, оборудвани с интегрираната система на Volvo Trucks за услуги, информация и забавление в зависимост от спецификацията на товарния автомобил и избора на услуги. За да може технологията да показва предупрежденията за опасност, прилагането й е ограничено до автомобили с мултимедиен пакет и допълнителен информационен дисплей. По-нататък ще последва пускане и на другите пазари.

Голяма победа по отношение на безопасността
Подобно на триточковия предпазен колан, технологията „Безопасност чрез свързаност“ е предложена и на другите производители като начин за увеличаване на пътната безопасност за всички участници в движението. Фактът, че сега водачите на товарни автомобили ще бъдат част от системата, е голяма победа за всеки, казва Карл Йохан Алмквист, директор пътна и продуктова безопасност във Volvo Trucks. „Като професионални водачи, те често са по-наясно с опасностите и могат да помогнат при предупреждаването на останалите. Това прави пътищата по-безопасни за всички.“