TRUCKS

25 начина, по които Volvo FH поддържа безопасността на пътя

Безопасността е дълбоко вкоренена в същността на Volvo Trucks. Тя е просто онова, което правим – създаваме компоненти, функции и решения, които подпомагат безопасността на всеки в пътното движение. Идеята е нито един камион Volvo да не попада в пътнотранспортно произшествие. Вижте кои са 25-те начина, по които Volvo Trucks прави пътищата по-безопасни.


25: Безопасност чрез свързаност
С „Безопасност чрез свързаност“ автомобилите Volvo могат да обменят информация помежду си. Това е важен ключов аспект за подобряване на безопасността на пътя. Те могат да обменят информация относно ситуацията на пътя, което ще намали риска от произшествия. С „Безопасност чрез свързаност“ Volvo отваря вратите към бъдещето.  


24: Volvo Dynamic Steering с поддръжка на движението в пътна лента
Ако камионът неволно доближи пътната маркировка, системата Volvo Dynamic Steering с поддръжка на движението в пътна лента се намесва и помага на водача да насочи камиона обратно в лентата. Системата може също така да предупреди водача с леко вибриране на волана. Системата работи при скорости над 55 км/ч.


23: Поддръжка на бдителността на водача
Поддръжката на бдителността на водача е система, която следи поведението на водача при шофиране. Ако то се различава от нормалното и показва признаци на умора, тя предупреждава водача чрез сигнал и съобщение на дисплея, което му препоръчва да направи почивка.


22: Електронна програма за стабилност

Електронна програма за стабилност на Volvo Trucks намалява риска от странично занасяне и преобръщане. Ако възникне опасна ситуация, системата помага да се намали мощността на двигателя и задейства поотделно спирачките на всяко колело на камиона и ремаркето. 


21: Ниски нива на шума
Volvo FH е проектиран с аеродинамичен дизайн заедно с шумозаглушители и изолация, които осигуряват ниско ниво на шума на камиона. Това води до по-малко стрес за водача, който може да се съсредоточи върху шофирането.  


20: Предупреждение за сблъсък с аварийна спирачка
Системата за предупреждение за сблъсък с аварийна спирачка използва камера и радар, за да открива обекти отпред. Ако камионът се приближи твърде много до автомобила отпред, системата за предупреждение за сблъсък с аварийна спирачка се намесва и предупреждава водача. Ако е необходимо, системата задейства спирачките за избягване на сблъсък.  


19: Усъвършенствана спирачна функция за подобряване на стабилността на композицията
Тази система предотвратява усукване на ремаркето. Усъвършенстваната спирачна функция за подобряване на стабилността на композицията действа, като прилага спирачни импулси към ремаркето, което „разтяга“ автомобилната композиция. Тя работи при скорости до 50 км/ч. 


18: Volvo Dynamic Steering с персонални настройки
Volvo Dynamic Steering с персонални настройки позволява на водача да избира от четири предварително дефинирани настройки, които определят колко леко или тежко да е кормилното управление и по този начин водачите могат да го приспособят към различни пътни условия и предпочитания. Водачите могат също така да настроят точно желаното от тях съпротивление на волана, за да могат да шофират удобно, безопасно и без напрежение.


17: Volvo Dynamic Steering с подпомагане на стабилността
Volvo Dynamic Steering с подпомагане на стабилността позволява да се сведе до минимум риска от странично занасяне. Дори когато бъдат разпознати слаби тенденции към странично занасяне, системата се намесва и помага на водача да завърти волана в обратната посока за стабилизиране на автомобила. 


16: Да виждаш и да те виждат
„Да виждаш и да те виждат“ е глобална инициатива на Volvo Trucks за подобряване на безопасността при взаимодействието между пешеходци, велосипедисти и водачи на камиони. Чрез различни инициативи Volvo Trucks иска да увеличи информираността по време на движение – да виждаш и да те виждат. 


15: Видимост
Ограничената видимост може да представлява съществен риск за безопасността на всички водачи на камиони и другите участници в движението. Кабините на камионите Volvo са проектирани да осигуряват максимална видимост благодарение на компоненти, като големи прозорци и огледала за обратно виждане. 


14: Авариен изход
Аварийният изход, който е включен във всеки Volvo FH, може да се използва, ако вратите на кабината са блокирали. Аварийният изход служи също и за покривен люк, като пропуска повече светлина в кабината. 


13: Кабина, която поглъща енергия
Ако камионът се преобърне или се удари челно, подсилената кабина прехвърля енергията назад. Това означава, че запазва жизнено пространство за оцеляване на водача във вътрешността на кабината.  


12: Система за абсорбиране на енергията при челен удар
Разликата във височината между лек автомобил и камион винаги е била проблем за безопасността на пътя. Volvo Trucks разработи системата за абсорбиране на енергията при челен удар за камиони, за да сведе до минимум сериозните наранявания в случай на челен удар между лек автомобил и камион. При сблъсък поемащата удара зона на камиона се свива с 200 милиметра. По този начин водачът и пътниците в автомобила имат по-голям шанс да оцелеят.  


11: Адаптивен круиз контрол
Адаптивният круиз контрол ви помага да поддържате безопасна дистанция до автомобила пред вас. Освен това ви предупреждава при откриване на някаква заплаха пред камиона и задейства аварийната спирачка, ако се доближите твърде много. 


10: Система за поддръжка на движението в пътна лента
Излизането извън лентата е често срещана причина за сериозни инциденти сред водачите на камиони. Със системата за поддръжка на движението в пътна лента пътната маркировка се следи с камера и системата предупреждава водача в случай на неволното й пресичане.


9: Строги изпитвания за качество
Разработването на Volvo FH е съпроводено от строги изпитвания за качество. Тук на изпитателния полигон в Хелеред, Швеция, Volvo Trucks извършва най-различни изпитвания.  


8: Създаване на информираност
За Volvo Trucks е важно да създаде информираност относно безопасността. В Нидерландия например безопасните камиони Volvo бяха използвани като демонстрационни автомобили от дилърите. С помощта на камионите те информираха клиентите относно системата за безопасност, предлагана от Volvo Trucks, която включва електронна програма за стабилност, система за поддръжка на движението в пътна лента, поддръжка на бдителността на водача, помощ при смяна на пътната лента и адаптивен круиз контрол. 


7: Спри, огледай се, махни с ръка
Тъй като децата са най-уязвимата група на пътя, през 2015 г. Volvo Trucks стартира кампанията „Спри, огледай се, махни с ръка“. Целта й е да се увеличат знанията на децата относно опасностите, които срещат на пътя всекидневно.


6: Екип за разследване на автопроизшествия

Знаете ли, че Volvo Trucks има собствен екип за разследване на автопроизшествия?
От 1969 г. насам той е проучил и анализирал над 1700 пътнотранспортни произшествия с камиони. Екипът разглежда различни променливи, участващи в сблъсъка. Тази информация е безценна за бъдещи научни изследвания и разработването на нови решения, свързани с безопасността.  


5: Изпитване на сблъсък
Volvo Trucks е извършила хиляди симулирани сблъсъци и около 100 реални краш теста. Изпитванията помогнаха на инженерите на Volvo Trucks да разработят една от най-безопасните кабини на камиони в света. 


4: Въздушна възглавница
През 1995 г. Volvo Trucks стана първият производител на тежкотоварни камиони, който въведе въздушната възглавница за водача. Тя е предназначена да защитава водача от силите при челен сблъсък. 


3: Предпазен колан
Използването на предпазен колан е лесен начин за осигуряване на безопасност в случай на произшествие. Предпазният колан е въведен в автомобилите на Volvo Trucks през 1970 г. 


2: Шведският тест на удар за кабини
Тест за сблъсък с бариера. Тест за преобръщане. Тест за плъзгане. Тест за удари по главата. Шведският тест на удар за кабини е тежък, но гарантира, че е направено всичко възможно и че Volvo FH е възможно най-безопасен. Краш тест се прави дори на кафемашината, така че нищо в кабината няма да ви нарани в случай на произшествие. 


1: Конструкция на кабината
Всяка дневна и спална кабина на Volvo Trucks е изработена от високоякостна стомана (HSS). Това осигурява на кабините Volvo най-високото съотношение здравина/тегло в отрасъла. Освен това ни помага да бъдем единственият производител, който покрива или надвишава стандартите на шведския тест на удар.