TRUCKS

Разработена за безопасност

Новата обновена система Volvo Dynamic Steering е предназначена за още повече безопасност и комфорт на водача, като същевременно му предоставя увеличен контрол и по-добра стабилност и намалява професионалните травми. Посрещнете Volvo Dynamic Steering 2.0.
Илюстрация на VDS
Системата Volvo Dynamic Steering е проектирана да осигури идеална прецизност и да елиминира напрежението при управление.

Volvo Dynamic Steering

Системата Volvo Dynamic Steering е проектирана да осигури идеална прецизност и да елиминира напрежението при управление. Volvo Dynamic Steering комбинира традиционното кормилно управление с хидроусилвател и електродвигател, който е монтиран на кормилния механизъм.

Камера
Камерата следи пътните маркировки на около 5 до 50 метра пред автомобила. Когато системата за поддръжка на движението в пътна лента е включена и камионът се доближи твърде много до пътната маркировка, системата се намесва и връща камиона обратно в лентата.

Блок за управление
Той събира и обработва информация за движението на камиона, като например скорост и позиция на пътните маркировки, за да изпраща заявки към Volvo Dynamic Steering.

Контролни елементи за персонални настройки
Чрез контролните елементи на волана и системата за информация и забавление водачът може да настрои предпочитанията за управление на автомобила.

ESC и сензор за измерване на ъгловата скорост около вертикалната ос
Този сензор измерва скоростта на завъртане на камиона и регистрира дали е започнал да занася странично. Volvo Dynamic Steering събира тази информация, за да противодейства. Електронният контрол на стабилността (ESP) се задейства и намалява скоростта на автомобила.

Външни сензори
Volvo Dynamic Steering действа въз основа на информацията, която се събира от различните сензори, разположени из целия камион.

ПОДДРЪЖКА НА ДВИЖЕНИЕТО В ПЪТНА ЛЕНТА
Системата Volvo Dynamic Steering с поддръжка на движението в пътна лента е проектирана да не позволява на камионите да напускат неволно лентата. Тя се намесва леко в кормилното управление или задейства вибрации през волана, за да предупреди водача, когато камионът пресече неволно пътната маркировка. 

Умората и невниманието могат да станат причина автомобилът да премине в неправилната лента, което може да доведе до преобръщане или тежки сблъсъци с други автомобили.

Новата система Volvo Dynamic Steering с поддръжка на движението в пътна лента вече включва коригиращо управление. Ако камионът е на път да излезе неволно от лентата, системата подпомага водача с кратко коригиращо движение на волана, за да върне автомобила в лентата. Намесата е лека, като позволява на водача лесно да я игнорира при отклоняване за избягване на някакъв обект или извършване на друга маневра. Когато се извършва маневра, на индикаторното табло се показва икона. 

Когато камионът достигне скорост 55 км/ч и системата за поддръжка на движението в пътна лента може да следи позицията му на пътя, тя се включва и на индикаторното табло се показва бяла икона. 

Ако камионът след това започне да се отклонява неволно от лентата, системата подпомага водача с кратко коригиращо движение на волана, за да върне автомобила в лентата. Зелена икона на индикаторното табло показва, че в момента се извършва намеса.

„Мислим, че системата може да е животоспасяваща. Отклонение от лентата може да се случи за миг.“

Карл Йохан Алмквист, директор „Пътна и продуктова безопасност“ във Volvo Trucks, счита, че тази технология е революционна. 

„Мислим, че системата може да е животоспасяваща. Отклонение от лентата може да се случи за миг. Секунда невнимание и камионът може да премине неволно в друга лента или в насрещното движение. Системата за поддръжка на движението в пътна лента е проектирана да е интуитивна и ненатраплива, като същевременно е абсолютно необходима.“

От 2007 г. Volvo Trucks предлага системата за поддръжка на движението в пътна лента, която следи позицията на камиона на пътя и изпраща предупреждение, когато той се приближи твърде много до края на лентата, в която се движи. Чрез системата за поддръжка на движението в пътна лента звуковото предупреждение за отклонение от лентата е заменено от ненатраплива вибрация на волана и визуална икона на индикаторното табло, които предупреждават водачите, че приближават края на лентата.

ПОДПОМАГАНЕ НА СТАБИЛНОСТТА
Volvo Dynamic Steering с подпомагане на стабилността намалява риска от странично занасяне по хлъзгави пътища и може да помогне за предотвратяване на произшествия с опасност за живота.

Загубата на контрол върху автомобила по хлъзгави пътища е нещо, което всеки водач иска да избегне. Когато камионът започне да занася странично, е важно бързо и плавно да се противодейства чрез завъртане на волана в правилната посока, за да се запази контролът. Но дори най-добрите водачи могат да бъдат изненадани от трудни пътни условия. Пътят може да е заледен, покрит с вода, влажни листа или пясък или да има ниско сцепление по други причини. 

Volvo Dynamic Steering с подпомагане на стабилността помага на водача да запази контрол върху автомобила чрез управление на въртящия момент на управляемите колела, когато камионът започне да занася странично. Освен това помага на системата за електронен контрол на стабилността да реагира по-бързо.

Когато системата открие, че камионът започне да занася странично, функцията за подпомагане на стабилността реагира незабавно и започва да противодейства така, както би действал професионален водач в този случай. Системата е особено полезна при изкачване на път със слабо сцепление или при завиване.

„Страничното занасяне не е нещо, което човек иска да му се случи, когато е зад волана на камион. Системата реагира със скоростта на светлината, за да противодейства.“

Густав Неандер, проектен мениджър на Volvo Dynamic Steering във Volvo Trucks, смята, че функцията за подпомагане на стабилността играе важна роля при шофиране по хлъзгав път. 

„Страничното занасяне не е нещо, което човек иска да му се случи, когато е зад волана на камион. Наскоро се връщах с камиона от северната част на Швеция до централния офис на Volvo Trucks в Гьотеборг през сняг, лед и дъжд. Срещнахме няколко камиона, които бяха излезли от пътя след странично занасяне. Тази система реагира със светкавична бързина, за да противодейства и да предотврати тези типове произшествия вследствие на странично занасяне. Тя прави шофирането по снежни, мокри или чакълести пътища много по-лесно“, казва Густав Неандер.

PERSONAL SETTINGS (ПЕРСОНАЛНИ НАСТРОЙКИ)
Чрез новата функция „Personal Settings“ (Персонални настройки) водачите могат изцяло да персонализират управлението на камион Volvo, оборудван с Volvo Dynamic Steering. Системата позволява на водачите да избират между предварително програмирани настройки или да персонализират предпочитанията си за управление с помощта на различни променливи (Straight (Направо), Cornering (Завиване), Damping (Омекотяване) и Return (Връщане)), за да получат идеално настроена реакция на управлението.

Default (По подразбиране)
Осигурява балансирано усещане. Настройката по подразбиране на Volvo Trucks е базирана на предпочитаните настройки на водачите на камиони, използващи Volvo Dynamic Steering в практиката.

Light (Леко)
Осигурява леко управление с бърза реакция.

Responsive (Бързореагиращо)
Осигурява по-твърдо управление със спортно усещане. 

Stable (Стабилно)
Осигурява твърдо управление с добра реакция. 

Custom (Персонализирано)
Менюто CUSTOM (ПЕРСОНАЛИЗИРАНО) на Volvo Dynamic Steering дава възможност на водачите да настроят идеално управлението. Регулирането на настройката STRAIGHT (НАПРАВО) осигурява на водача по-леко или по-твърдо управление. Настройката на променливата CORNERING (ЗАВИВАНЕ) може да направи по-леко или по-твърдо управлението при завои. DAMPING (ОМЕКОТЯВАНЕ) управлява колко плавно ще се усеща управлението. RETURN (ВРЪЩАНЕ) управлява скоростта на връщане на волана при маневриране с ниска скорост. 

Допълнителна настройка улеснява управлението на камиона по права линия чрез калибриране на ъгъла на положението за движение право напред. Това е полезно при шофиране по дълги отсечки при силен вятър или по наклонени пътища.