TRUCKS

Патентован чак до решетката

Гледани от разстояние, характерните решетки от предната страна на Volvo FH и FH16 не могат да бъдат сбъркани. Освен това са изключително практични. Какво стои в основата на дизайна?
Исмаил Оваджик с моделите
„Новите решетки осигуряват оптимизирано разпределение на охлаждащ въздух, което е съществено за производителността на двигателя и намаляването на емисиите“, казва Исмаил Оваджик, главен дизайнер на екстериора във Volvo Trucks.

Когато обновените камиони Volvo FH и FH16 бяха пуснати на пазара през 2012 г., няколкото основни промени предвещаваха ново начало за водещите модели. Със задаващите се на хоризонта разпоредби за Euro 6 трябваше да се направят няколко модификации, за да бъдат приведени камионите в съответствие с пазарните изисквания. Проект за подобряване на охлаждащия въздух за двигателя беше едно от големите изменения, върху които дизайнерският екип на Volvo Trucks в Гьотеборг трябваше да помисли.

На чертожната дъска те създадоха оптимизиран проект на решетките на двата камиона, за да подобрят ефективността на охлаждането и въздушната циркулация около двигателя. „Новите решетки осигуряват оптимизирано разпределение на охлаждащ въздух, което е съществено за производителността на двигателя и намаляването на емисиите“, казва Исмаил Оваджик, главен дизайнер на екстериора във Volvo Trucks. При вглеждане отблизо в дизайна на решетките на двата камиона личи колко голямо майсторство е било вложено при тяхното създаване. Всяка клетка от шестоъгълната мрежа в стил „пчелна пита“ е изградена индивидуално, за да може да функционира възможно най-ефективно, а самите структури са вдъхновени от повтарящите се структури в природата. „Проектирането на символ означава голямо внимание към детайлите на марката ни“, продължава Исмаил Оваджик. „Като имахме това предвид, вложихме много творчески усилия в проектирането на решетката. Заради размера основната трудност всъщност беше тяхното производство.“

Макар че очевидно са част от една и съща фамилия, разликата между двете решетки е забележима. Докато Volvo FH има една решетка с комбиниран шестоъгълен дизайн, FH16 има дизайн от метал върху черен цвят, който създава триизмерен ефект. „И двете решетки се приемат добре от клиентите, но решетката на FH16 определено е по-популярна“, казва Исмаил.

В много отношения това беше плод на безкористен труд. Предполагам, че може да се нарече произведение на изкуството на Volvo.

Решетките на Volvo FH и FH16 бяха първите от ново поколение при пускането на пазара на обновените камиони през 2012 г. Проектите послужиха за шаблон за следващите при другите обновени модели камиони Volvo.

Според Исмаил решетката на FH е един от най-големите детайли от лята пластмаса в сектора на товарния транспорт. „В много отношения това беше плод на безкористен труд. Предполагам, че може да се нарече произведение на изкуството на Volvo.“

Исмаил Оваджик

Длъжност: Главен дизайнер на екстериора във Volvo Group Truck Technology.
Възраст: 37 г.
Трудов стаж във Volvo: девет години.
Работно място: Европейско студио за дизайн на Volvo Group Trucks Technology в Гьотеборг, Швеция.