TRUCKS

По-ясна видимост

Градските зони могат да са сложна за работа обстановка за водачите на камиони. Затова новата обновена кабина с нисък вход на Volvo FE е проектирана да подобрява видимостта, безопасността, ергономията и производителността.
Volvo FE LEC по градски улици
Чрез по-ниско разположено място на водача Volvo FE LEC го доближава до другите участници в движението и значително подобрява видимостта във всички посоки.

Натоварено движение, пешеходци, колоездачи, тесни улици и тесни пространства – това са само някои от препятствията, с които водачите на камиони, работещи в градските зони, трябва да се справят. Чрез по-ниско разположената кабина обаче Volvo FE с кабина с нисък вход (LEC) предлага подобрена видимост, ергономия и комфорт за водача.

„По градските улици водачът трябва непрекъснато да следи ситуацията около камиона и да вижда уязвимите участници на пътя, като например пешеходци и колоездачи“, казва Андерс Еденхолм, мениджър за сегмент „Дистрибуция“ във Volvo Trucks. „Чрез по-ниско разположеното място на водача и намаляване на скритите ъгли можем значително на подобрим видимостта във всички посоки и да доближим водача до другите участници на пътя.“

Кабината с нисък вход позволява също и ниско входно стъпало, така че водачите да влизат и излизат от нея бързо и лесно. Обновената Volvo FE LEC освен това включва функция за накланяне, която сваля входното стъпало с девет сантиметра надолу, за да могат водачите да влизат в кабината почти като в пътнически автобус.

„Някои водачи, като например тези в сектора на градската дистрибуция, трябва да се качват и слизат от кабината до 50 пъти на ден, което много напряга колената, глезените и гърба“, обяснява Йохан Ярленгрип, специалист „Функции и компоненти в работната среда на водача“. „По-ниското входно стъпало не само ще облекчи напрежението, но и ще помогне за привличането и задържането на добри водачи, тъй като това е честа причина хората да се отказват от тази професия.“

Първата кабина Volvo FE LEC, пусната на пазара през 2009 г., беше изработена по поръчка за камиони за смет в Лондон. Тъй като се сдоби с голяма популярност, бързо стана стандартно предложение. Новата обновена версия включва добавени компоненти, които увеличават още повече нейните предимства.

Сред тях е допълнителният прозорец от страната на пътника и врати, които се отварят на 90 градуса. Кабината е запазила дизайна с центрирано арматурно табло, което подобрява ергономията за водача чрез поставените на леснодостъпно място често използвани контролни елементи. Освен това се предлага с редица различни опции и персонализации за допълнително подобряване на безопасността, максималния пробег, производителността и въздействието върху околната среда.

Работна среда на водача
Интериорът на кабината е проектиран ергономично, като всички често използвани контролни елементи са поставени на леснодостъпно място. Ниското входно стъпало, 90-градусовото отваряне на вратата и функцията за накланяне значително ще намалят напрежението в колената, гърба и ръцете на водачите, тъй като им позволява просто да влизат и излизат от кабината, вместо да се качват. 

Производителност
Volvo FE LEC може да побере до четири човека, а ниското входно стъпало спестява време на водача. С двигател от 350 к.с. Volvo FE LEC може да предложи гъвкавост, подвижност и кратки цикли на доставка. Предлага се също с I-Shift, която е специално адаптирана за дистрибуция или строителство.

Видимост
По-ниско разположеното място на водача го доближава до непосредственото му обкръжение, което подобрява видимостта във всички посоки, както и тази на близко разстояние. Допълнителните прозорци във вратата на пътника и зад B-колоната освен това подобряват директната видимост към иначе скрити ъгли.

Устойчиво развитие
Volvo FE LEC CNG се захранва със сгъстен природен газ и може да намали въглеродните емисии с до 70 процента, ако се захранва с биогаз. Volvo освен това предлага алтернативни силови линии за шофиране в райони, където има ограничение за използването на дизелови автомобили.

Безопасност
Освен подобрената видимост Volvo FE LEC е оборудвана също и с функции за активна безопасност, като например предупреждение за сблъсък с аварийна спирачка. Това би могло допълнително да намали риска от произшествия с уязвими участници на пътя или други автомобили. Кабината също така включва допълнителни подсилени компоненти за подобряване на защитата на водача и е оборудвана стандартно с FUP (система за абсорбиране на енергията при челен удар).

Максимален пробег
Volvo FE LEC се предлага с редица телематични и свързани услуги, които могат да помагат при контрола, проследяването, превантивната поддръжка и обслужването на камиона. Подобрената видимост също така ще намали вероятността от сблъсъци в тесни пространства.

Volvo FE – компоненти на кабината с нисък вход

  • По-ниско и по-широко входно стъпало.
  • Ниско разположено място на водача.
  • Допълнителни прозорци за подобрена видимост.
  • Опция за кабина с равен под, която може да побере до четири човека и позволява напречно преминаване, или стандартна кабина, оптимизирана за водача и един пътник.
  • Оптимизирана I-Shift и софтуер.
  • Предлага се също и с алтернативни силови линии.

Съвети за спецификация

  • Двигател с 350 к.с. за подобрена маневреност.
  • I-Shift, оптимизирана за градска дистрибуция или строителство.
  • До три допълнителни места за пътници.
  • Допълнителни прозорци зад В-колоната и във вратата на пътника.
  • Регулируем спойлер върху покрива за минимално въздушно съпротивление и подобрен разход на гориво.