TRUCKS

Volvo FH – 25 години иновации

Volvo FH е огромен успех. И иновациите, които са от полза за водачите, собствениците, безопасността и бизнеса, продължават да променят играта. „Трябва да създавате благоприятни условия, които позволяват на хората да проучват нови идеи. И структура, която реализира идеите, която създава стойност за клиентите“, казва Стафан Рьодьедал, продуктов мениджър FH, Group Trucks Technology.
Иновации при Volvo FH, нанесени по оста на времето
Иновация и нови характеристики – Volvo FH продължава да се развива.

През 1993 г. Volvo Trucks представи на света най-усъвършенствания за времето си товарен автомобил: Volvo FH.
С характеристики, като двигател D12A и моторна спирачка Volvo, техническите му спецификации са впечатляващи. Но може би още по-впечатляващо беше поставянето на фокуса върху водача. Volvo FH беше – и продължава да бъде – мечта за водача. При новата кабина беше взета предвид ситуацията на водачите. Товарният автомобил е тяхното работно място не само когато шофират, но и когато си почиват или спят. Чрез екстензивно тестване с участието на повече от 1 500 водачи и ползватели на товарни автомобили, Volvo Trucks успя да конструира нова кабина съвсем отначало, която създаде изцяло нови усещания
„Поставихме водача в центъра на сцената. И продължаваме да го правим“, казва Мат Карлсон Линд, директор Планиране на продукти в Group Trucks Technology.
Днес Volvo FH продължава да е двигател на напредъка при товарните превози. С характеристики, като уникалното Volvo Dynamic Steering, което усъвършенства управлението и едновременно с това намалява травмите поради полаганите от водача усилия, Volvo Trucks продължава да направлява прогреса.

Историята на Volvo FH започна в средата на 80-те години. Volvo Trucks имаше обширна гама от товарни автомобили за много пазари, но бяха необходими подобрен процес и обща програмна платформа за продукти. С FH, Volvo Trucks създаде пробно копие за бъдещи иновации. Едно от ключовите технически нововъведения при развитието беше новото шаси. Динамичният дизайн осигури на инженерите обща платформа, от която да продължат разработките и да създават характеристики, подходящи конкретно за всяка необходимост.

„Описах това подобряване на промишления процес като трансплантация едновременно на сърце и мозък за Volvo Trucks. То промени начина, по който работим“, казва Ян Йонсон, който е работил като мениджър на проект в съответния период от време.

Както беше споменато, Volvo FH е товарен автомобил, в чийто център стои водачът, но Volvo отдава дължимото и на бизнес потребностите на клиентите. Това продължава и днес да бъде също толкова важно, колкото и при пускането му на пазара.
„Аеродинамичното проучване, което направихме на конструкцията, беше безпрецедентно. Това даде възможност за намаляване на разхода на гориво за клиентите“, казва Мат Карлсон Линд.

Шасито беше направено с ясен фокус и върху бизнеса, с гъвкави решения за различни полезни товари. Понастоящем Volvo Trucks не оставя непреобърнат камък в търсенето на решения, които допълнително намаляват разхода на гориво за клиентите. Актуализираният софтуер I-shift, повдигането на тандемния мост, I-park cool, обучението на водачите за Fuelwatch и прогнозиращият круиз контрол I-see са само някои от скорошните иновации, които подобряват резултатите на клиентите.

Прогресът никога не спира. А FH продължава да се усъвършенства. Във Volvo Trucks работата продължава. „Често започваме от реален проблем на клиентите. Например Volvo Dynamic Steering – една от началните точки беше желанието ни да намерим решение за намаляване на усилието за управление при кръгово движение. По време на проучвателната работа намерихме толкова много нови възможности, че те еволюираха в нещо много по-напреднало: VDS, както е познато днес“, казва Стафан Рьодьедал.
Съзидателността и създаването на условия за поява на добри идеи са две важни части на процеса, водещ до успешни иновации. Упоритата работа е друга такава част.
„Нещата се измерват с дългата и упорита ежедневна работа. Всяка функция е тествана и изпитвана в продължение на години, преди да започне да работи по начина, по който искаме – и така добре, както нашите клиенти ще очакват.“