TRUCKS

Колкото по-голям е капацитетът на батериите, толкова по-добре, нали?

Какво най-голямо разстояние може да бъде изминато, преди да се наложи зареждане на батериите? Повечето от най-често задаваните въпроси за електромобилите се отнасят до пробега им. Колкото по-дълъг, толкова по-добре, нали?
Градска дистрибуция за ежедневни доставки.

„Разбира се автомобилът трябва да разполага с достатъчно енергия, която да покрива диапазона на операциите ви. Но няма абсолютно никаква причина да се движите с повече батерии, отколкото е необходимо“, казва Анна Торден, продуктов мениджър Електромобилност във Volvo Trucks. 

При транспорт в градски условия често е по-важно да може да се превозва тежък товар, отколкото да се изминават наистина големи разстояния. Типичният товарен автомобил за градски условия рядко изминава дневно разстояния, по-дълги от 200 км, а товарните автомобили за сметосъбиране – значително по-малко. За да се намери правилният баланс между полезния товар и пробега, капацитетът на батериите трябва да бъде оптимизиран, за да съответства на индивидуалните потребности. Това е основата на ефективния и икономичен транспорт, като това спомага за ограничаване на въздействието върху околната среда. 

„Нашите експерти анализират транспортните задачи, планираните маршрути, топографията, желания товарен капацитет и потребностите от зареждане във всеки отделен случай. След това предлагаме решение, което отговаря на изискванията на клиента за готовност за работа и производителност. Това важи за целия товарен автомобил, включително и за батериите“, обяснява Анна Торден.

И така, какво разстояние може да се измине с едно зареждане? Лесният отговор е до 300 км*. Най-добрият отговор обаче всъщност е въпрос: Какво разстояние трябва да изминете? 

* Volvo FL Electric за градска дистрибуция с капацитет на батерията 100–300 кВтч.