TRUCKS

По-лесно и по-безопасно нощно шофиране с нощния режим

Нощният режим, предлаган от Volvo Trucks, е създаден с цел подобряване на комфорта и видимостта при нощното шофиране посредством премахване на всички ненужни подсветки от арматурното табло чрез щракване на бутон.
Нощен режим от седалката на водача.
Нощният режим е най-подходящ за водачи, извършващи превози на дълги разстояния, когато шофират през нощта.

Според Екипа за разследване на автопроизшествия на Volvo Trucks до 90 процента от всички произшествия на пътя се дължат на човешки фактори, като умора, сънливост или невнимание. При нощното шофиране отраженията и отблясъците от светлините на арматурното табло може да причинят нежелано разсейване. За водачи, извършващи превози на дълги разстояния, това може да допринесе за умората и да отклони вниманието на водача, когато той трябва да бъде напълно концентриран върху пътя пред себе си. 

 

„Човешкото око е много чувствително към светлината и дори когато водачът е напълно концентриран върху пътя, светлините на арматурното табло могат да предизвикат разсейване, тъй като са в периферията на зрителното поле на водача“, обяснява Йонас Нордквист, мениджър Продуктови характеристики във Volvo Trucks.

С натискане на един бутон водачите могат да активират нощния режим, който е стандартна функция при всички Volvo FH, Volvo FM и Volvo FMX в цял свят. 

Посредством нощния режим искаме да помогнем на водача да остане бдителен и концентриран. Това е много бърз и лесен начин за премахване на разсейването и подобряване на видимостта.

Нощният режим изключва незабавно всички ненужни светлини на арматурното табло с изключение на скоростомера и оборотомера. Осветлението на всички други превключватели и регулатори също се превключва към най-ниските настройки, но всички системи за безопасност и предупреждения за водача продължават да функционират.

В резултат отблясъците от арматурното табло и отраженията върху предното стъкло са по-малко, така че водачите могат да се концентрират по-добре върху пътя. Този режим е най-подходящ за водачи, извършващи превози на дълги разстояния и шофиращи през нощта, както и при движение на заден ход и маневриране при трудни атмосферни условия или в комплексни среди, например при закачване и разкачване на ремаркета, тъй като в страничните огледала и в огледалата за обратно виждане няма да се показват отражения.

„Посредством нощния режим искаме да помогнем на водача да остане бдителен и концентриран“, казва Карл Йохан Алмквист, директор по безопасност във Volvo Trucks. „Това е много бърз и лесен начин за премахване на разсейването и подобряване на видимостта.“

Нощният режим е само една от многото функции за безопасност, разработени от Volvo Trucks при непрестанните им усилия за подобряване на безопасността на пътното движение и условията на работа на водачите.

„Не съществува едно решение, което да ни позволи да реализираме идеята си за нула автопроизшествия, затова работим за безопасността на пътното движение на няколко фронта“, казва Карл Йохан Алмквист. „Ние разглеждаме непрекъснато различни технологии и решения, а освен това работим заедно с органите по транспорта, специалистите по градско планиране, държавните органи, изследователските институти и университетите. Нощният режим може да даде само малък принос към подобряването на безопасността на пътното движение, но комбинацията от всичките ни усилия може да създаде огромна разлика.“