TRUCKS

Изчистена и подредена работна среда

С отличителния си изчистен и опростен дизайн индикаторното табло на Volvo комбинира класически скандинавски стил с функционалност и лекота при използване.
Карин Ларсон
Карин Ларсон, главен специалист по взаимодействието, Проектиране на продукти във Volvo Group Trucks, ръководеше повторното проектиране на арматурното табло на Volvo Trucks.

Арматурното табло на товарния автомобил е мястото, на което се срещат автомобилът и водачът. Там те си взаимодействат най-много и неговият дизайн заема централно място в работата на водача. То трябва да дава възможност на водача да работи възможно най-безопасно и ефективно, като осигурява лесен достъп до информацията и лекота при работата с функциите.

Първата стъпка при повторното проектиране на най-новото индикторно табло на Volvo Trucks беше да се определи кои ключови елементи се използват най-често. След изчерпателно проучване, включващо анкети и интервюта с водачи на товарни автомобили, някои от резултатите изненадаха екипа по проектирането.

„Научихме, че много от измервателните уреди върху индикторното табло са поставени там просто по традиция – досега никой никога не се е питал за нуждата от тях“, казва Карин Ларсон, главен специалист по взаимодействието, Проектиране на продукти, Volvo Group Trucks Technology. „Но това е едно от ключовите неща в професията на дизайнера. Трябва непрекъснато да си задавате въпроси за нещата и да знаете къде са границите, защото само тогава можете да създадете нещо по-добро.“

Следователно много от по-малките измервателни уреди бяха премахнати и заменени с цифрови дисплеи. След това двата големи измервателни уреда, скоростомерът и оборотомерът – които традиционно се намират един до друг – бяха обединени в един централноразположен дисплей. Резултатът е по-изчистен и по.подреден панел с дисплеи, както и уникален външен вид. 

„Пространството е много важно, тъй като осигурява спокойствие и яснота“, казва Ларсон. „Понякога на индикаторното табло може да има толкова много светлини и показания, че да изглежда като коледна елха. То става твърде объркано и разсейва водача. Когато опростим дизайна обаче, то става по-функционално.“ 

Същият принцип беше приложен и към останалата част от индикаторното табло – големи, ясно отбелязани контролни уреди, подредени така, че всяка функция да бъде намирана лесно. Целта е да се гарантира, че водачите могат да останат съсредоточени върху пътя и че няма да се налага да търсят измервателни уреди и контролни уреди. Важно е също така цялата среда вътре в кабината да работи заедно като унифициран интериор, защото водачът ще я възприема по този начин.

Ясно е, че точката на взаимодействие с човека е централният елемент в дизайнерската работа, извършвана от Карин Ларсон и екипа във Volvo Group Trucks Technology. „В качеството ни на дизайнери на взаимодействието ние участваме в процеса на проектиране от самото начало, за да гарантираме, че зад разгръщането на различните функции стоят известен здрав разум и логика“, добавя Карин Ларсон. „В някои компании първо се прави дизайнът на апаратурата и след това той се предава в ръцете на екипа по взаимодействието, който трябва да адаптира нещата. В резултат крайният продукт е с лошо взаимодействие и влошена функционалност.“

Като дизайнер, вие трябва да си задавате въпроси и да виждате предизвикателства навсякъде. Само тогава можете да направите нещо различно и да създадете нещо по-добро.

Освен че е практично и функционално, подреденото индикаторно табло подсилва и типично скандинавската минималистична естетика на товарния автомобил, което също представлява важно съображение за дизайнерите. В идеалния случай интериорът на кабината трябва да бъде толкова уникален и отличителен, че човек да разбира, че шофира товарен автомобил Volvo веднага щом седне зад волана. 

„Volvo е първокласна марка, така че това трябва да бъде отразено в дизайна. Обратната връзка, която получаваме от клиентите, показва, че те могат да усетят качеството, когато се качат в кабината – така че арматурното табло изпраща важно послание.“ 

Карин Ларсон

Длъжност: Главен специалист по взаимодействието, Проектиране на продукти, Volvo Group Trucks Technology
Възраст: 45.
Трудов стаж във Volvo: 11.
Работно място: Европейско студио за дизайн на Volvo Group Trucks Technology в Гьотеборг, Швеция.