TRUCKS

Подгответе товарния си автомобил за втори живот

Стойността при препродажба е важна част от общата цена на собственост на товарния автомобил, затова тя трябва да се вземе предвид от самото начало. Разликата между товарен автомобил, който може да се продаде бързо, и такъв, който не може, често се крие в малките детайли.
Volvo FH
Изборът, който правите, когато поръчвате нов товарен автомобил, ще окажат голямо влияние върху стойността му при повторна продажба по-нататък.

Понастоящем купувачите на употребявани товарни автомобили могат да получат достъп онлайн до голямо разнообразие от възможности за избор, което прави пазара силно конкурентен. За да получите максимална стойност при препродажба, трябва да направите така, че вашият товарен автомобил да изпъква, и да сте сигурни, че той може да задоволи потребностите и очакванията на купувачите.

Първото и най-важното е да уверите потенциалните купувачи, че вашият товарен автомобил е добре поддържан и за него са полагани грижи. Това изисква грижи, интелигентни инвестиции и мислене с един ход напред. Клиентите често разполагат с ограничено време да разгледат автомобила и всички видими признаци на износване могат да прекратят незабавно потенциалната продажба. Дори ако дефектът е само повърхностен, той може да създаде впечатление за занемаряване и подозрение, че автомобилът е в лошо състояние. Следователно е жизненоважно да се грижите за автомобила си по време на експлоатацията му. 

„Вторите собственици търсят надеждност – често повече от първите, защото те в общия случай не разполагат със сигурността на гаранцията“, казва Горан Траванчич, директор употребявани автомобили, Volvo Trucks Europe. „Трябва да сте в състояние да предоставите доказана история на сервизното обслужване на товарния автомобил, която показва че редовно му е правено обслужване в упълномощени сервизи и с оригинални части.“

При поръчка на нов товарен автомобил, човек често се изкушава да изготви спецификациите според собствените си потребности. Но колкото по-тесни са спецификациите, толкова по-малка става и групата на потенциалните купувачи втора ръка. 

„Ако изготвите спецификациите на товарния си автомобил специално за регионална дистрибуция, по-късно ще бъде трудно да го продадете на клиенти от сегмента за международен транспорт“, добавя Горан Траванчич. „Най-често срещаната грешка, която наблюдавам, са клиенти, избиращи малка мощност, за да спестят пари. Но те имат проблеми, когато се опитват да продадат автомобила няколко години по-късно, защото повечето клиенти търсят по-висока мощност.“

Когато купувате товарен автомобил, обмисляйте кога вероятно ще го продадете и какви са потребностите и очакванията на клиентите на този пазар. Често си струва да инвестирате в допълнителни характеристики или капацитет, тъй като ще компенсирате инвестицията чрез по-високата стойност при препродажбата. “Стойността на вашия товарен автомобил е точно толкова висока, колкото е готов да плати някой клиент“, казва Горан Траванчич. 

„Много е просто, ако не можете да намерите клиент, стойността е нула.“

 

Сервизно обслужване
Добре документираната история на сервизното обслужване, извършено от упълномощени доставчици на обслужване, ще успокои всеки потенциален купувач, че автомобилът е в перфектно състояние.

Цвят
Стандартните цветове са най-добрият избор, тъй като уникалните и специализираните цветове може да стеснят групата на потенциалните купувачи. Бялото е особено подходящо, тъй като за новия собственик ще може лесно да персонализира автомобила с лого и визия на собствената си компания.

Части
Използването на оригинални части от Volvo е допълнително доказателство, че автомобилът е бил добре поддържан и че клиентите могат да очакват надеждност.

Гуми
Старите или износени гуми ще доведат незабавно до рязко спадане на стойността на вашия товарен автомобил.

Кабина
Голяма кабина с допълнително пространство и две легла може да си струва допълнителните разходи, защото ще се продаде по-лесно.

Интериор
Кабината трябва да бъде чиста и добре поддържана. Лошите миризми или повредената тапицерия ще бъдат забелязани незабавно и ще възпрат купувачите. 

Двигател
Тъй като пазарните тенденции са насочени към постоянно повишаване на мощността, инвестирането в по-мощен двигател ще се изплати в дългосрочен план чрез по-високата стойност при препродажба.

Спойлери
Липсата на спойлери може да бъде визуална причина за дисквалифициране и води до усещането за повишен разход на гориво. Тъй като допълнителното им монтиране е скъпо, често си струва да се инвестира в тях още от началото.