TRUCKS

Страхотни доставки

Преди двадесет години Марк Клеър купува фирма за дистрибуция на мляко и започва бизнеса си само с един товарен автомобил. Днес компанията му се счита за един от първостепенните доставчици на замразени стоки и стоки, изискващи контролирана температура, в Ирландия.
Марк Клеър
Скоро след като купува първия си товарен автомобил за доставки, Марк Клеър забелязва, че съществува пазарна ниша за дистрибуция на охладени и замразени стоки в Ирландия.

Собственикът и управляващ директор на Clare Distribution Services, Марк Клеър, е зает човек. Товарните му автомобили работят във всички 32 графства на Ирландия, като покриват всичко – от интензивния градски трафик в централната част на Дъблин до дистрибуцията в ирландската провинция. Макар че има 95 служители, Марк участва активно в ежедневната работа. След две десетилетия „шумът от всичко това“ все още го радва.

 

„Имам практически подход към бизнеса си и продължавам да се включвам навсякъде, където е необходимо. Всичко – от свързване с клиенти след извършване на доставка за получаване на обратна връзка до шофиране на камион. Но това, което ми харесва най-много, е да предоставям изключително добро обслужване посредством намиране на решения за предизвикателствата, пред които ни изправят клиентите, и да се опитвам да надхвърля техните очаквания“, казва той.

Тъй като работата се увеличаваше, разбрахме, че няма смисъл да държим употребявани камиони в автопарка, тъй като престоите поради техническа поддръжка бяха много големи.

Марк Клеър се превръща в собственик на най-големия автопарк за независима дистрибуция на храни в Ирландия донякъде случайно. След като завършва висшето си образование през 1986 г., той започва работа като управител в голям универсален магазин. Там научава колко са важни добрите умения за работа с хора и обслужването на клиентите. По това време баща му има своя собствена фирма за доставка на мляко и за кратък период от време, докато той е болен, Марк, поема управлението й. След като разбира, че обиколките за мляко рано сутрин наистина му харесват, Марк решава да купи своя собствена фирма в близост до тази на баща си и така през 1997 г. се ражда CDS. Не след дълго Марк намира пазарна ниша за дистрибуция на охладени и замразени стоки, която ще се превърне в искрата, запалила огъня на успеха, на който се радва компанията му днес.

„Докато превозвах млякото, хората често ме питаха дали познавам някого в бранша, който може да доставя охладени стоки на универсалните магазини. Съпругата ми Ан-Мари и аз обсъдихме въпроса и решихме да инвестираме в първия си автомобил, поддържащ двойна температура. Оказа се, че това е чудесно решение, защото скоро станахме толкова заети, че дистрибуцията на млякото се превърна в работа на непълен работен ден“, спомня си Марк Клеър.

Фирмата бързо процъфтява и през 2001 г. Aryzta Foods, най-големият доставчик на полуизпечен хляб в страната, става един от първокласните им клиенти. През годините CDS се разраства успоредно с работата, като автопаркът се удвоява и се надгражда до безупречен стандарт. Днес цялото оборудване на Марк е с контролирана температура, като повечето от автомобилите са с двойна температура и средната възраст на оборудването е по-малко от пет години.

„Преди да започнем да работим с Aryzta Foods, нямахме икономисани средства, с които да закупим нови камиони, така че работехме с употребявани автомобили от най-различни марки. Тъй като работата се увеличаваше, разбрахме, че няма смисъл да държим употребявани камиони в автопарка, тъй като престоите поради техническа поддръжка бяха много големи“, обяснява той.

След това Марк се среща с няколко производители, преди да реши да стартира сътрудничеството с Volvo Trucks и да даде първите си заявки за моделите Volvo FE и FL.

„Скоро установихме, че тези камиони имат чудесни технически характеристики и че са перфектни за работата ни в центъра на града, благодарение на маневреността си в тесните градски улици. Така че отидохме отново при Volvo, за да купим още камиони, като решихме, че Volvo FL ще бъде нашият камион за градска дистрибуция. Днес 90 процента от автомобилите в автопарка ни са Volvo, така че марката Volvo стана и наша марка.“

Изборът на товарен автомобил за градска дистрибуция е изключително важен за CDS, тъй като шофирането в централната част на Дъблин е задача, изпълнена с предизвикателства. Движението в центъра на града е много оживено, с множество взаимодействия между товарни и леки автомобили, колоездачи и пешеходци, а водачите на CDS спазват сгъстени работни графици. Нямаш втори шанс, когато доставяш храни и правиш около 35 доставки на ден; водачите трябва лесно за влизат и да излизат от товарните автомобили и да маневрират по тесните градски улици. Освен да се справят с предизвикателствата на шофирането, от водачите се очаква да служат и като посланици на марката, не само на CDS, но и на всички техни клиенти. Затова те често работят по един и същи маршрут, за да изградят лични взаимоотношения с персонала на всеки магазин.

Това не е работа, извършвана от един човек – нашият успех принадлежи на всички, които са част от компанията.

„Когато наемаме служители, първото нещо, което гледаме е добрите им умения за работа с хора. Ние гледаме на водачите като на наши посланици и като посланици на продукта на нашия клиент – те трябва да намират общ език с хората зад щандовете за деликатеси и с управителите на магазини, както и да се уверяват, че те са доволни от нашите доставки. Затова осигуряваме много обучения, за да си гарантираме, че нашите водачи знаят точно какво се очаква от тях по отношение на обслужването на клиентите и на шофьорските умения.“

Осигуряването на висококачествено обслужване е негова цел още от първия ден, като Марк вярва, че успехът на неговата компания се дължи основно на желанието му да се хареса на клиентите чрез гъвкавост и адаптивност към техните потребности. 

„Ние нищо не изработваме и не произвеждаме; ние сме фирма, основана на обслужването на клиентите. И затова трябва непрекъснато да се стремим да се усъвършенстваме. Виждаме как исканията на клиентите в бранша се променят и работим непрекъснато, за да се адаптираме към тези променящи се изисквания. Изключително важно е нивата на нашето обслужване да останат на най-високо равнище, за да изпълним задълженията си и ангажиментите към нашите клиенти“, казва той.

Марк смята, че важен фактор за успеха на неговата компания, освен ясната представа за това какво иска да постигне в бизнеса си и използването на добри процедури и товарни автомобили, е фактът, че той разбира колко е важно да се вслушва в служителите си, като постоянно получава мненията и съветите им.

„За мен работят някои от най-добрите специалисти в бранша и всички те отдават индивидуалните си умения и качества на CDS, което играе огромна роля за постигането на резултатите. Това не е работа, извършвана от един човек – нашият успех принадлежи на всички, които са част от компанията. Така че спечелването на наградата „Национален превозвач на 2017 г.“ преди няколко месеца беше изумително усещане за всички нас. Часовете, безкрайните дни и усилия – получихме отплата за всичко това една вечер пред 800 наши колеги“, казва Марк Клеър с широка усмивка.

CDS

История: Clare Distribution Services (CDS) е създадена през 1997 г. от Марк Клеър с цел да осигури първокласна и ненадмината превозваческа услуга.

Услуги: Компанията е специализирана в дистрибуцията на продукти с контролирана температура, като доставя охладени и замразени продукти, както и продукти със стайна температура и малък процент фармацевтични стоки.