TRUCKS

Човешкият фактор ще си остане проблем

Сара Куиленщирна е един от важните хора, които стоят зад програмите на Volvo Trucks за безопасност „Спри, огледай се, махни с ръка“ и „Да виждаш и да те виждат“. Тук тя обяснява защо обучаването на уязвимите участници в пътното движение ще продължи да бъде важно независимо от технологичния прогрес.
Сара Куиленщирна
Сара Куиленщирна, мениджър по комуникации, Volvo Trucks, е прекарала много време в ученическите класове, за да говори пред децата за безопасността на пътното движение.

Защо и как Volvo Trucks създаде тези програми за безопасност?
„Тъй като броят на пътните произшествия, в които участват уязвими участници в пътното движение, нараства в някои части на света, ние се почувствахме задължени да засилим осведомеността в глобален мащаб. Вдъхновени от една инициатива на Volvo Trucks Дания, някои колеги в Гьотебор и аз прекарахме много време в ученически класове, за да научим какво е интересно за децата. Като резултат от този експеримент решихме да представим нашето послание за безопасност като интерактивен комплект инструменти, стартиран глобално през 2014 г. под името „Спри, огледай се, махни с ръка“. При програмата, стартирана през 2015 г., „Да виждаш и да те виждат“, е използван същият интерактивен подход, но тя е насочена към велосипедистите и младежите.“

Защо програмите са важни?
 „Защото човешкият фактор стои зад 90 на сто от всички пътни произшествия. Трафикът по съвременните пътища става все по-оживен и по-сложен всеки ден, като все по-голям брой тежкотоварни автомобили се движат по същите пътища като леките автомобили, електрическите велосипеди, мотоциклетите, велосипедистите и пешеходците. Едновременно с това се променя поведението на хората в трафика; мобилните телефони и другите технологии ни карат да обръщаме по-малко внимание на потенциалните опасности. Освен това разчитаме твърде много на функциите за безопасност на автомобилите, като забравяме, че системите за управление на пътното движение се базират на взаимното доверие между всички участници. А ние никога не можем да бъдем абсолютно сигурни, че поведението на останалите ще съвпадне с нашите очаквания.“

Предстои ни още пътуване до момента, когато пътното движение ще бъде автоматизирано и ще интерпретира безупречно човешкото поведение.

Какви са вашите предстоящи стратегии за безопасност?
„Човешкият фактор ще продължи да бъде проблем и през следващите години, така че работата по проблема с безопасността на пътното движение трябва да се извършва с отчитане на различни гледни точки. Разработване на нова технология за безопасност, провеждане на проучване на обстоятелствата при които стават инцидентите, работа с държавните органи за създаване на по-безопасни системи за управление на пътното движение и информиране и обучаване на хората на безопасно поведение в близост до товарни автомобили. Ние сме много горди и щастливи, че много от нашите клиенти в цял свят се включват в нашите програми за безопасност на пътното движение и ни помагат да обучаваме децата и младежите. Това важно парченце от глобалния пъзел на безопасността на пътното движение не трябва никога да изчезва, а непрекъснато се раждат нови поколения, които трябва да бъдат информирани.“

Кои според Вас са най-големите предизвикателства?
„Предстои ни още пътуване до момента, когато пътното движение ще бъде автоматизирано и ще интерпретира безупречно човешкото поведение. Трябва да сме сигурни, че хората разбират, че все още не могат да разчитат напълно на това технологията да ги защитава. Развитието на автоматизирани функции ще става постепенно и ние във Volvo Trucks ще прилагаме новите технологии само когато се уверим, че те могат да помагат на водача по безопасен и сигурен начин. Понастоящем все още виждаме множество предизвикателства пред автоматизирането в градовете. Това се дължи на гъстотата и сложността на системите на пътното движение там и на големия брой уязвими участници в движението. Никога не забравяме, че дори обкръжението в пътното движение да се променя, хората остават все така нежни и уязвими.“

Програми на Volvo Trucks за безопасност

Нашите програми за безопасност се основават на изчерпателно проучване на произшествията, проведено от Екипа на Volvo Trucks за разследване на автопроизшествия (ART). И двете програми включват комплект за интерактивно обучение с инструкции, които могат да бъдат изтеглени от началната страница на Volvo Trucks и използвани безплатно.

Спри, огледай се, махни с ръка
Програма за безопасност на движението по пътищата, която обучава децата как да се държат, когато участват в пътното движение и специално когато са в близост до големи товарни автомобили.

Да виждаш и да те виждат
Осведомителна кампания за безопасността на движението по пътищата, която демонстрира как да се увеличи безопасността, когато си взаимодействат велосипедисти и водачи на товарни автомобили.

Искате ли да ни помогнете да спасяваме човешки животи?
За повече информация се свържете с локалния дилър на Volvo.