TRUCKS

Шест съвета за избор на товарен автомобил за градска дистрибуция

Броят на опциите за градска дистрибуция може да изглежда обезкуражаващ, но не трябва да бъде така. Тобиас Бергман, продуктов мениджър във Volvo Trucks, очертава шест фактора, които трябва да бъдат взети предвид.
Volvo FЕ по тясна градска улица
Градската среда може да представлява предизвикателство за товарните автомобили и трябва да бъде отчетена при избора на автомобил.

Има много неща, които трябва да бъдат взети предвид при избор на автомобил за градска дистрибуция, например за какво ще бъде използван автомобилът, къде ще се движи и колко дълго ще се използва.

Автомобилите FL, FE и FM от Volvo Trucks са създадени за да отговорят на различните потребности на пазара на дистрибуцията, като и за трите могат да се изготвят точни спецификации за конкретните изисквания на клиента. Макар че наличието на много опции е хубаво, то може да бъде и объркващо. Нещата стават още по-трудни и поради факта, че много клиенти в този сегмент не са непременно фокусирани върху логистиката.

„Наясно сме с факта, че основната дейност на много от фирмите, които купуват товарни автомобили за градска дистрибуция, не е логистични оператори. Те са фирми, чиито основен фокус е другаде, например пекарни или предприемачи, които превозват оборудване. Те може дори да са използвали преди ванове за доставки, а сега да търсят пространството и универсалността, предоставяни от товарните автомобили“, казва Тобиас Бергман, продуктов мениджър във Volvo Trucks.

Препоръката му? „Помислете за потребностите си сега и в бъдеще. Но не е необходимо да го правите сами. Локалният дилър на Volvo Trucks може да бъде ваш партньор и да ви помогне да определите кой автомобил и кой договор за покупка са най-подходящи за вашите потребности.“

Планирайте предварително
Товарните автомобили, които са прецизно персонализирани за определена задача, могат да осигурят ниска цена на собственост. Но по-универсалният автомобил с по-малко спецификации на конструкцията често получава по-висока цена при препродажба. Обмислете доводите „за“ и „против“ изготвянето на точни спецификации за автомобилите, ако знаете, че ще трябва да модернизирате автопарка си след няколко години, или ако има вероятност курсовете, които изпълнявате, да се променят.

1. Вземете предвид правилата за емисиите
В много градове ограниченията за шума и емисиите във въздуха стават все по-строги. Тези норми може да повлияят както върху избора на автомобил, така и върху условията на продажба. За да подготвите бизнеса си за бъдещи промени, Volvo Trucks често предлага опция за обратно изкупуване, ако закупите нов автомобил. Оперативният лизинг също може да бъде интелигентна алтернативна опция.

2. Обърнете внимание на видимостта
Товарните автомобили с малки колела и директна видимост дават възможност на водачите да виждат по-добре околното пространство. Това може да бъде важно съображение, свързано с безопасността, в градовете с тесни улици и в зоните с много велосипедисти и пешеходци. Някои градове дори приеха законови изисквания за видимостта, които товарните автомобили трябва да спазват. Това е област, която трябва да държите под око.

3. Мислете за това кога и как ще товарите
Друго важно съображение е къде и колко често трябва да бъдат товарени и разтоварвани автомобилите. При градската дистрибуция водачът може средно да се качва и да слиза от автомобила на всеки 200-300 метра. Ниското входно стъпало може да спести време и да спомогне за избягване на наранявания. Компактният автомобил помага и когато правите доставки до малки магазини в градския център, където често има малки и тесни товарни рампи.

4. Помислете и за маневреността
Колкото по-малък е автомобилът, толкова по-лесно се маневрира с него. Това може да бъде ключово съображение при влизане и излизане от зоните за товарене/разтоварване и при движение по тесните улици. Няма стандарт за ширината на товарните рампи. Най-общо казано, ако автомобилът се използва за товарене в големи складове, по-големият автомобил няма да създава проблеми. Доставките в малки магазини може да означават, че автомобилът трябва да слиза по стръмни наклони или да се движи по малки задни алеи.

5. Извлечете максимума от дългите преходи
Ако товарният автомобил се използва понякога за по-дълги междуградски пътувания, по-големият и по-универсален товарен автомобил може да се окаже най-добрата опция. По време на по-дългите пътувания водачът се нуждае от пространство за почивка. Опциите, като интегрирана навигация и Dynafleet, също могат да помогнат на водача да остане на трасето и да спести гориво при дългите пътувания. По-големият и по-комфортен автомобил също спомага при привличането на водачи.

Гама товарни автомобили за дистрибуция на Volvo Trucks

VOLVO FL: Приспособен за градска дистрибуция, леко строителство, сметосъбиране и рециклиране. БТА 10-18 тона и БТК до 25 тона.

VOLVO FE: Приспособен за регионална и градска дистрибуция, леко строителство, сметосъбиране и рециклиране. БТА 18-26 тона и БТК до 44 тона.

VOLVO FM: Приспособен за дистрибуция, строителство и превоз на автомобили. БТА 18-46 тона и БТК до 100 тона.