TRUCKS

Нашето оцеляване като фирма зависи от ниския разход на гориво, обучените водачи и товарните автомобили с висока ефективност

Чрез обучение на водачите, специални стимули и инвестиране в най-новите товарни автомобили и технологии полската транспортна фирма Jastim намали разхода на гориво до нива, които преди се смятаха за невъзможни.
Новите Volvo FHs с двигатели Euro 6 C в комбинация с най-новите усъвършенствания на аеродинамиката помогнаха на Jastim да намали разхода на гориво с хиляди литри.
Новите Volvo FHs с двигатели Euro 6 C в комбинация с най-новите усъвършенствания на аеродинамиката помогнаха на Jastim да намали разхода на гориво с хиляди литри.

В околностите на Варшава, Полша, водачът на товарен автомобил Volvo FH Роберт Сек се движи бавно през трафика. За хората, които се гордеят с уменията си за горивно ефективно шофиране, това е неприятна ситуация. „Тази позиция не е добра“, казва той, докато ускорява след още едно спиране на светофара. „Но дори тук можете да спестите много гориво, ако карате плавно и прогнозирате по-добре, като спазвате дистанция спрямо автомобилите отпред.“ 

Роберт Сек шофира товарен автомобил повече от 20 години и е един от водачите с най-висока горивна ефективност в Jastim със среден разход от 24 литра на 100 км. В замяна той редовно получава възнаграждения по програмата за стимулиране на икономията на гориво, въведена в Jastim преди няколко години. Всеки водач, който може да задържи разхода на гориво под 28 литра, получава 300 злоти (70 евро) и допълнително по 100 злоти за икономията на всеки допълнителен литър.

Програмата е само една от множеството инициативи, въведени от Jastim за подпомагане на намаляването на разхода на гориво в рамките на автопарка на компанията. Другите инициативи включват инвестирането в нови товарни автомобили и технологии. Най-новите товарни автомобили на Jastim са оборудвани с новия двигател Euro 6 C на Volvo Trucks и най-новите усъвършенствания на аеродинамиката, оптимизирани за шофиране на товарни автомобили с постоянна скорост в диапазона между 60 и 90 километра в час. Заедно с двигателя Euro 6 стъпка C, подобренията в аеродинамичните характеристики могат да осигурят три процента допълнително икономия на гориво при превози на дълги разстояния и регионални превози.

Днес виждаме нива на разхода, които бяха немислими само преди 3-4 години. Вече е просто ежедневие.

„Ние се интересуваме от всички нови технологични разработки“, казва Яцек Словински, собственик на Jastim. „На база на количеството гориво, което изразходваме всеки месец, допълнителната икономия на гориво до три процента отговаря на хиляди литри за нас.“

Горивото съставлява значителна част – често една трета – от разходите на всяка транспортна фирма, но при Jastim на карта беше поставено самото оцеляване на фирмата. „Истината е, че нямахме избор“, добавя Яцек Словински. „Днес не можем да си позволим нивото на разхода на гориво, което имахме преди три години – 31-32 литра. Това би ни извадило от пазара.“

В Jastim разбраха много рано, че когато става дума за разхода на гориво, водачите са също толкова важни, колкото и товарните автомобили – оттук и въвеждането на схемата с бонуси. „Показахме ясно, че съществуването на фирмата ни зависи от намаляването на разхода на гориво“, казва Словински. „Но изяснихме също така от самото начало, че ние, като фирма, искаме да споделим някои от икономиите с водачите. Не можехме да очакваме от тях горивно ефективно шофиране, ако фирмата запазва всички ползи за себе си.“   

Едновременно с това, за да подпомогне още повече водачите, Jastim инвестира и в обучението им, като всеки водач, получил товарен автомобил Volvo преминава и курса за екошофиране на Volvo. В резултат всички водачи на Volvo достигат целите си и изпълняват критериите за получаване на месечния бонус.

„По време на курса водачите се учат не само да шофират горивно ефективно, но и да се грижат правилно за товарния автомобил, което на свой ред осигурява безаварийна работа“, казва Томаш Вроблевски, мениджър на автопарка в Jastim. „Това означава по-голяма рентабилност за фирмата и повече пари за водачите под формата на бонуси за икономия.“

Ползите обаче не са само финансови. Тримата най-големи клиенти на Jastim: Schenker, IKEA и DH отдават голямо значение на екологичните проблеми и следователно оказват натиск върху своите доставчици за непрекъснато намаляване на разхода на гориво. Икономиите, постигнати напоследък благодарение на новите автомобили и обучението на водачите, помогнаха на фирмата да задоволи високите очаквания на клиентите си.

Роберт Сек е отново на път и се движи свободно по автомагистралата. Тук той наистина може да усети ползите от обучението на водачите и от функциите на Volvo FH, например круиз контрола, I-See и двигателя Euro 6 C с мощност 500 к.с. Бързо приближава скорост от 85 км/ч, която, както знае от обучението си, е оптималната при превози на дълги разстояния, тъй като комбинира висока ефективност с минимален разход на гориво. Поддържането на постоянна скорост е важен фактор за успех.

„Двигателят е толкова мощен, че можете да карате на предавка, по-висока от тази, която е избрала автоматичната скоростна кутия, а това води до значителна икономия на гориво“, казва Роберт Сек, докато обяснява техниката си на шофиране. „Чрез интелигентния механизъм за круиз контрол можете да останете на неутрална предавка, когато се спускате по наклон, така че товарният автомобил се движи по инерция и изразходва минимално количество гориво.“ 

 

Това е перфектен пример за това как комбинацията от съвременна технология и опитни водачи осигурява оптимален разход на гориво. Освен това е и причината, поради която средният разход на гориво в Jastim спадна от приблизително 32 литра на 100 км до 26 литра. При най-добрите водачи, като Роберт Сек, средната стойност е 24 литра. “Днес виждаме нива на разхода, които бяха немислими само преди 3-4 години“, казва Яцек Словински. „Вече е просто ежедневие.“

JASTIM

Основана: 1999 г.
Собственост: Яцек Словински
Централа: Варшава, Полша
Брой служители: 94, включително 70 водачи
Курсове: Превоз и спедиция както на национални, така и на международни товари. Понастоящем Jastim има около 200 клиенти, като тримата най-големи са DB Schenker, DHL и IKEA.
Товарни автомобили Volvo в автопарка: 4 Volvo FH 500 и 21 Volvo FH 460.
Спецификация на товарния автомобил: Volvo FH с кабина Globetrotter, двигател D13K500 Euro 6 степен C, скоростна кутия I-Shift, поколение F с екопакет за гориво, включващ I-See, Предупреждение за сблъсък с аварийна спирачка и Система за поддръжка на движението в пътна лента.
Разход на гориво: 26 литра/100 км – намален от 32 литра/100 км преди четири години.
Обучение на водачи: Всички водачи преминават обучение поне веднъж годишно. Обучението за водачи на Volvo винаги се извършва от Volvo Trucks Poland.
Други услуги: Jastim използва Dynafleet в товарните автомобили Volvo. Фирмата е взела на лизинг автомобилите чрез Volvo Financial Services за лизингов период между 3 и 4 години.