Много подходящ за превозване на отпадъци и дистрибуция в градски условия

Отвън изглежда като стандартен Volvo FE. Но под капака на новия Volvo FE CNG се крие нов двигател Euro 6 – задвижван изключително с компресиран природен газ или за предпочитане с компресиран биогаз, с технология, използваща запалителни свещи.

И е оборудван с автоматична трансмисия. Така че можете да очаквате същата производителност и характеристики на шофиране, които получавате при стандартния Volvo FE. Но такъв, който е разработен да бъде перфектен при пътувания на къси разстояния с чести спирания и потегляния - като превозване на отпадъци и дистрибуция в градски условия. 

Множество градове по света търсят алтернативи на дизеловите товарни автомобили. Възобновяемото гориво често е изискване при сключването на договор - особено когато става дума за управление на отпадъците. С Volvo FE CNG можем вече да предложим на компаниите, които работят основно в градска среда, товарен автомобил със значително по-малко влияние върху околната среда.

Кристина Ериксон

ръководител на поделението за алтернативни силови линии във Volvo Trucks

При изгарянето на метан не се отделя абсолютно никаква миризма. Освен това при него нивата на отделяните опасни частици са много ниски. Когато метанът е получен от биогаз, т.е. на базата на органични материали, емисиите на въглероден диоксид са с до 70 процента по-ниски от тези на дизелов товарен автомобил. 

Всъщност толкова ниски при PM, че е необходим само триходов катализатор. Не е нужен филтър за твърди частици. Нито AdBlue. 

Двигател Euro 6 за FE CNG

Разработването на горивата е придружено от такива характеристики, които превръщат всички Volvo FE в мощни и надеждни товарни автомобили.

Двигател CNG Euro 6 за FE. 
Изходна мощност: 320 к.с. Изходен въртящ момент: 1356 Нм. Volvo FE CNG се предлага с 2x4 или 2x3 резервоари за газ. Резервоарите за компресиран природен газ са монтирани от двете страни на шасито. При оптимални условия на шофиране работният диапазон може да бъде 400 километра за дистрибуция при леки условия и до 250 километра за сметосъбиране при тежки условия.

Автоматична трансмисия
Освен с новия двигател на газ, FE CNG е оборудван с автоматична трансмисия. Като резултат, то осигурява същите нива на производителност и ефективност както стандартния Volvo FE.

Метановият газ е горивото, което в дългосрочен план ще се превърне в устойчива алтернатива на дизела. Сега е ред на различните заинтересовани страни в обществото да създадат правилата и подходящите условия за положително развитие.

Ларс Мартенсон

Директор на отдела по екологични въпроси на Volvo Trucks

Крива на работата на двигателя при Volvo FE CNG

G9K320 – мощност/въртящ момент

Volvo FE CNG (компресиран природен газ) беше разработен основно за операции, включващи кратки цикли на шофиране с чести спирания и потегляния.

Двигател

  G9K320
Максимална изходна мощност при 2 000-2 100 об./мин. 320 к.с. (239 кВт)
Макс. обороти 2 200 об./мин.
Максимален въртящ момент при 1 300–1 400 об./мин 1 356 Нм
Бр. цилиндри 6
Работен обем 8,9 куб дм
Ход на буталото 144,5 мм
Вътрешен диаметър 114 мм
Съотношение на компресия 12:1
Обороти на икономичен режим 1200–1700 об./мин.
Маслен филтър Пълно изтичане
Капацитет на системата за маслото 27,6 л
Капацитет на охладителната система 12,4 л
Сухо тегло (базов двигател) 373 кг
Системно напрежение на двигателя 12 В
Системно напрежение на товарния автомобил и стартерния мотор 24 В
VT

Изпробвайте сами

Местният дилър на Volvo Trucks е готов да обсъди с вас функциите и предимствата на Volvo FE CNG.

Свържете се с местен дилър