Препоръки за използване на акумулаторната батерия

Краткото ръководство, което следва, има за цел да Ви покаже как да използвате най-добре консуматорите, докато сте в кабината и при по-дългите спирания, тъй като истинското предизвикателство за акумулаторите е изключеният двигател. Има и някои съвети за това как да удължите живота на акумулатора, докато шофирате, за важността на зареждането, както и специална забележка за това как да разсъждавате и действате, когато навън е студено.

Спазването на тези основни правила ви осигурява многобройни предимства:

  • Извличате максимума от своите акумулатори и удължавате живота им
  • Има по-малък риск от непредвидени спирания и скъпи престои поради недостатъчен заряд на акумулатора

Пет неща, които удължават живота на акумулатора

Зареждайте често акумулатора.

Зареждайте често акумулатора.

Трябва да зареждате акумулатора докрай поне веднъж на три седмици. Но е добре да го правите винаги, когато има такава възможност, например при спиране за пренощуване или при паузите през почивните дни. Зареденият докрай акумулатор намалява разхода на гориво и увеличава надеждността на автомобила.

Наблюдавайте показанията за състоянието на акумулатора.

Наблюдавайте показанията за състоянието на акумулатора.

Дисплеят за водача показва състоянието и текущото използване, а освен това изпраща предупреждения, ако например нивото на заряда спадне. Спазвайте този съвет – той удължава живота на акумулатора.

Бъдете изключително внимателни през зимата.

Бъдете изключително внимателни през зимата.

При спадане на температурата от +20 на -18°C капацитетът на акумулатора намалява с 50%. Бъдете особено внимателни към състоянието на акумулатора и към превантивните действия с електрическите консуматори, когато автомобилът не се движи.

Изключвайте консуматорите, когато не са ви необходими.

Изключвайте консуматорите, когато не са ви необходими.

Всичко – от хладилника до зареждането на телефона ви – изтощава акумулатора, когато двигателят е изключен. Използвайте консуматорите умно, особено при продължителни престои.

Избирайте правилен режим на автомобила по време на спиранията:  

Избирайте правилен режим на автомобила по време на спиранията:  

• Паркинг режимът е винаги за предпочитане, когато не е необходимо активно използване на функциите на кабината
• Ако Ви е необходим достъп до функциите на кабината, изберете режима на живот в кабината, но не забравяйте да активирате паркинг режима, веднага щом приключите
• Режимът с аксесоари добавя още възможности за използване на функциите на кабината. Все пак, използвайте го с мярка, за да не изтощите акумулаторите
• Не забравяйте да пестите енергия и да изключвате консуматорите, които не са Ви необходими!

няма

Искате ли да получите повече информация?

Ако отговорът е „Да“, изтеглете нашата брошура „Препоръки от Volvo Trucks за използване на акумулаторна батерия“ или се свържете с местен дилър на Volvo.

Брошура „Препоръки от Volvo Trucks за използване на акумулаторна батерия“ Листовка "Препоръки от Volvo Trucks за използване на акумулаторна батерия“

Три интелигентни принадлежности

При някои видове превоз изискванията са много по-високи. При непредвидени събития може да ви се наложи да използвате повече енергия от акумулаторите в сравнение с планираното. Ще постъпите разумно, ако монтирате тези три принадлежности в кабината.

Устройство за възстановяване на акумулатори от Volvo

Устройство за възстановяване на акумулатори от Volvo

Премахва и предотвратява сулфатирането. Помага ви да избегнете разреждането, което може да унищожи акумулатора.

Устройство за зареждане на акумулатори от Volvo

Устройство за зареждане на акумулатори от Volvo

То ви помага да заредите акумулаторите и гарантира предоставяне на максималния заряд дори при студено време (за разлика от използването на алтернатори). Предлагаме следните типове зарядни устройства (като показаното по-долу):
• Зарядни устройства за монтиране в автомобила
• Всички зарядни устройства са с минимална сила на тока 20 A и достатъчно интелигентни, за да избегнат прекомерно зареждане.

Комплект удължителни кабели.

Комплект удължителни кабели.

Този 5-метров кабел за 220 В свързва вашия товарен автомобил с външни станции за зареждане. Той е особено полезен, когато тези станции са поставени на неудобно място или са твърде далече, за да се използва обикновен свързващ кабел.

Свържете се с местен дилър

Свържете се с местния дилър на Volvo

Свържете се с местен дилър